'De titel Beste terras van 2017 heeft ons erg veel goeds gebracht'

Print

Gerold van der vrande van De Morgenstond in Griendtsveen mocht vorig jaar de prijs ontvangen voor Het Beste terras van 2017. Afbeelding: De Limburger/Mara van den Oetelaar

Venlo / Blitterswijck - Verrast was Gerold van der Vrande toen het terras van zijn Herberg De Morgenstond in Griendtsveen tot het beste van Limburg van 2017 werd uitgeroepen." Deze prijs heeft ons erg veel goeds gebracht.”

In De Peel laten ze zich niet gauw gek maken. Eerst zien dan geloven, van alleen mooie praatjes kun je niet leven. Toen Gerold van der Vrande vorig jaar mei hoorde van de wedstrijd om het beste terras van Limburg, dacht hij; "Ach weer zo’n verkiezing van het beste, het gezelligste en drukste terras. Het zal wel, het gaat die organisatoren er toch maar om op een slimme manier de e-mailadressen van je klanten te krijgen en daarna voor duur geld door te verkopen."

Verkiezingsmoe
De 54-jarige eigenaar van Herberg De Morgenstond zit al zo’n 31 jaar in het horecavak, en kent dus het klappen van de zweep in de wereld van tap en terras. Hij besloot zich niet aan te melden voor de wedstrijd. "Ik was het moe, al die verkiezingen. Ik had al een keer de wedstrijd om het ‘gezelligste café gewonnen, ik vond het wel mooi geweest.”

Die scepsis behield hij ook toen hij hoorde dat lezers van deze krant en de jury van de wedstrijd zijn terras als het beste van Limburg 2017 hadden beoordeeld. "’Wat is dit allemaal?’ dacht ik toen ik de prijs uitgereikt kreeg op mijn terras.”Extra stoelen
Maar snel erna was van zijn scepsis niks meer over. "Toen ik de respons van lezers zag en ook het juryrapport onder ogen kreeg, won deze eerste prijs meer en meer aan waarde voor me. De jury had veel en deskundig werk gemaakt van de beoordeling van ons terras. Geen oppervlakkige test maar men was grondig te werk gegaan. En vooral, de jury was uiterst objectief”, zegt de lange gastheer.

Helemaal ‘om’ ging de nuchtere Peelbewoner toen hij ineens onbekende stemmen op het terras van De Morgenstond hoorde. "Ineens hoorde ik stemmen uit delen van Limburg, die ik voorheen nooit of amper hier had gehoord. Allerlei tongvallen, wat heeft Limburg er veel. De Brabanders die hier vaak komen, waren ineens in de minderheid. We hebben extra stoelen moeten plaatsen”, zegt hij met een glimlacht en serveert een schuimige cappuccino. Met een zucht erkent hij: "De prijs kwam gelukkig op het goede moment.”

De verkiezing Het beste terras van 2018 is weer van start. Meld hier jouw favoriete terras aan.

Crisis
Hoe trots een stoer haan ook de Morgenstond siert, zijn geluid werd minder gehoord. "We zaten in een dip. De cijfers stonden onder druk, door de crisis en de toenemende concurrentie in de directe omgeving.” Het ‘goud’ van de verkiezing heeft Van der Vrande en zijn team een "hele flinke oppepper” bezorgd. "We kunnen nu laten zien waar het beste terras van Limburg ligt en wat we allemaal serveren. Het geeft het team ook een kick om te zeggen dat ze op het beste terras van Limburg werkt.”

Maar vooral heeft de prijs de creativiteit en ondernemingslust van het Morgenstondteam aangewakkerd. "We hebben veel nieuws voor het nieuwe terrasseizoen. De ‘Klootzak’, een mooie bal gehakt in een zak en de vegetarische ‘Goedzak’, beide bereid met streekingrediënten.” Ook meer gezonde en alcoholvrije dranken gaat hij serveren.

"Extra stoelen en kinderbankjes met grotere parasols. En omdat het hier een bloemetjes en bijtjes omgeving is hebben we ‘tinder- of knuffelbankjes. Het werkt, zo heb ik zelf gemerkt. Laat de jury maar weer komen, we zijn er klaar voor.”

Hoe komt een terras aan het predikaat 'Beste terras'?

Bij de beoordeling van de terrassen hanteert de jury de volgende criteria:

- Aankleding: stoelen, parasols, bloemen, privacy, parking.
- Aanbod: grote en kleine kaart. Is er aan vegetariërs en gasten met een voedselintolerantie gedacht? En zijn er ook eigen (streek)specialiteiten?
- Dranken: warm en koud, zijn er verse sapjes, speciale bieren en wijnen verkrijgbaar? En kun je er ook alcoholvrij vermaak bestellen?
- Verhouding prijs-kwaliteit: Goede prijs voor goede kwaliteit?
- Faciliteiten: is er wifi, is het terras geschikt voor ouders met kinderen, honden, rolstoelers en e-bikes?
- Originaliteit: Een doorsnee terras of een terras met een eigen karakter?
- Gastvrijheid/klantvriendelijkheid: hier wordt extra scherp op gelet. De bediening is immers hét visitekaartje van een terras. En zijn de toiletten netjes en schoon?