Wie houdt Van der Breggen van tweede zege ?

Print
Wie houdt Van der Breggen van tweede zege ?

Anna van der Breggen: ook dit jaar dé favoriet bij de vrouwen. Afbeelding: epa

Wie houdt Anna van der Breggen van haar tweede zege op rij in de Amstel Gold Race? Niemand lijkt op dit moment in staat de Boels-Dolmans-kopvrouw aan te kunnen. De twee Limburgse rensters Sabrina Stultiens en Bryony van Velzen zullen vooral een dienende rol vervullen.

Sabrina Stultiens uit Meijel (kleine foto) en de Sittardse Bryony van Velzen zijn zondag de twee Limburgse deelneemsters in de Amstel Gold Race. Beiden starten op de Markt in Maastricht voor de tweede keer. Stultiens werd vorig jaar zestigste, Van Velzen viel uit na een val voor de Eyserbosweg. „Het moet dit jaar hoe dan ook beter gaan”, zegt de 21-jarige renster van Doltcini-Van Eyck Sport. „Hopelijk mag ik mee in een vroege vlucht, maar dat zal afhangen van wat de ploegleider wil.” Kopvrouwen bij de Belgische ploeg zijn Sofie De Vuyst en Tetyana Riabchenko. Voor terreinkennis zullen ze bij Van Velzen aankloppen. „Dit zijn mijn trainingswegen, ik ken het parcours op mijn duimpje.”

Stultiens, die op het sportcomplex van Watersley in Sittard woont, zal vooral in dienst rijden van Waowdeals-kopvrouw Vos.

Van der Breggen

De Gold Race voor vrouwen, die rijden met teams van zes, is toe aan de vijfde editie, al zat er tussen de derde en vierde keer een pauze van dertien jaar. Vorig jaar ging de winst naar Anna van der Breggen, van Boels-Dolmans, de ploeg met Limburgse hoofdsponsoren. Van der Breggen is opnieuw topfavoriet, helemaal nu haar grote concurrente Annemiek van Vleuten last ondervindt van een breukje in haar schouder. Van der Breggen won twee weken geleden de Ronde van Vlaanderen, is olympisch kampioen en was vorig jaar heerser in het drieluik Gold Race-Waalse Pijl-Luik-Bastenaken-Luik. Boels-Dolmans heeft met Chantal Blaak ook nog de wereldkampioen in huis, al is zij geen expert in de Zuid-Limburgse heuvels.

Het sterkste blok zal van Canyon-Sram komen, met Katarzyna Niewiadoma als kopvrouw. De ploeg heeft ook nog Pauline Ferrand-Prevot en Elena Checchini achter de hand. De Amerikaanse Coryn Rivera van Team Sunweb is een geduchte tegenstander voor Van der Breggen, maar zij rijdt dit seizoen tot nu toe beduidend minder sterk dan vorig jaar.

145 kilometer korter

De wedstrijd is slechts 116 kilometer lang, ruim 145 kilometer korter dan de mannenkoers. In tegenstelling tot de mannen rijden de vrouwen niet de nieuwe lus over de smalle weggetjes. De laatste beklimming is, net als vorig jaar, de Cauberg.

Andere voorname hellingen in de route zijn de Eyserbosweg en de Keutenberg. In totaal zijn er zestien beklimmingen. De laatste klim is de Bemelerberg, op acht kilometer van de meet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen