Waterschap hoeft ‘klokkenluider’ niet te rehabiliteren

Print
Waterschap hoeft ‘klokkenluider’ niet te rehabiliteren

Afbeelding: ANP Xtra

Het Waterschap Limburg heeft terecht geweigerd een ontslagen medewerker te rehabiliteren. Dat heeft de rechtbank in Maastricht recent bepaald.

De in het Duitse Hillensberg wonende man werd in 2013 ontslagen na een arbeidsconflict. Volgens de medewerker wilde het waterschap hem lozen omdat hij als klokkenluider onregelmatigheden rond vergunningen aan de kaak stelde.

Het waterschap stelt dat de man onvoldoende functioneerde. In 2016 eiste de werknemer rehabilitatie, het waterschap wees dat af. Voor de rechtbank vocht de man die afwijzing aan.

Klokkenluiders
Hij wees erop dat er nog een onderzoek van het Huis voor de Klokkenluiders loopt. Dat moet uitwijzen of het waterschap hem juist bejegend heeft toen hij de gang van zaken rond de vergunningen aankaartte.

De uitkomsten van dat onderzoek komen in mei van dit jaar. De rechtbank zegt daarop niet te kunnen wachten. Als dat onderzoek de ex-werknemer in het gelijk stelt, kan hij een nieuw rehabilitatieverzoek indienen.

Weigeren
De rechtbank zegt nu alleen te kunnen oordelen over de feiten die in 2016 bekend waren. Op basis daarvan mocht het waterschap het eerherstel weigeren. Ten tijde van de afwijzing was er geen reden om het ontslag wegens disfunctioneren te heroverwegen, schrijft de rechtbank in haar maandag gepubliceerde uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen