Provincie: Limburgse wijken snel van het gas

Print
Provincie: Limburgse wijken snel van het gas

Afbeelding: ANP

Verschillende wijken in Limburg moeten al op relatief korte termijn helemaal van het aardgasnet worden afgehaald.

Dat wil een meerderheid van Provinciale Staten. Ze roepen gedeputeerde Daan Prevoo (duurzaamheid) op om in overleg met gemeenten een aantal Limburgse buurten aan te dragen voor een proef.

Aardgasvrij
Het kabinet heeft onlangs 90 miljoen vrijgemaakt om bij wijze van proef verschillende wijken in Nederland compleet aardgasvrij te maken de komende jaren. Het gaat dan om alle panden: huurwoningen, koophuizen, bedrijven, scholen etcetera.  Particulieren en organisaties in die buurten kunnen subsidie krijgen van het Rijk voor de aansluiting op een alternatieve warmtebron.

Chemelot
Zes partijen in de Staten willen dat Limburg daar aan meedoet. Ze vragen Prevoo om haast te maken, want voor 1 juli moeten de wijken al zijn aangemeld zodat de projecten nog dit jaar kunnen starten. Als alternatief zou er in de buurten een warmtenet moeten komen, waarbij via een ondergronds buizennetwerk panden kunnen worden verwarmd met aardwarmte of restwarmte, van industriecomplex Chemelot bijvoorbeeld.

300 locaties
De provincie heeft onlangs al laten onderzoeken welke buurten er voor in aanmerking komen, daar is een lijst van 300 locaties verspreid over meer dan 20 gemeenten uitgerold. Prevoo laat weten dat hij de oproep van de zes partijen positief vindt, met de kanttekening dat er wel draagvlak moet zijn bij de inwoners.