Vechtende Efteling-meisjes: Groep van 12 man keerde zich tegen ons

Print
Vechtende Efteling-meisjes: Groep van 12 man keerde zich tegen ons

De entree van de Efteling Afbeelding: ANP

De twee minderjarige meisjes die zondag betrokken raakten bij een massale vechtpartij in de Efteling, ontkennen dat zij bij de Droomvlucht de eerste klap hebben uitgedeeld. "Een groep van twaalf man keerde zich tegen ons, terwijl wij niets misdaan hadden."

Ja, ze staken tegen de regels een sigaret op in de wachtrij van Droomvlucht. Maar dat was niet de aanleiding voor de enorme geweldsexplosie die even later bij de uitgang van de familieattractie uitbrak, beweren ze.

"We vinden het heel erg wat er in de Efteling is gebeurd, maar elk verhaal heeft twee kanten", zegt de 16-jarige verdachte uit Oisterwijk. Zij is sinds dinsdag weer thuis. Haar ouders en advocaat geven toestemming om met het AD te praten.

Ruzie over kleding
Volgens de tiener ontstond er commotie in de wachtrij nadat een van de bezoekers een opmerking maakte over hun kleding. "Een jongen schold ons uit voor hoer en maakte ons belachelijk", zegt het meisje. "Hierop ontstond er een ruzie tussen mijn vriendin en een grote groep mensen. Ja, mijn vriendin rookte, maar dat had niets met de ruzie te maken. Ze wist ook niet dat roken in de wachtrij verboden is."

De meisjes, die naar eigen zeggen helemaal niet vervelend waren en ongepast gekleed zoals bezoekers beweren, stelden voor om de ruzie na afloop van de Droomvlucht uit te praten. "Dus zo gezegd, zo gedaan. Wij lopen na ons ritje naar de uitgang en blijven daar staan om het fatsoenlijk op te lossen. Niet met het voornemen om een potje te gaan vechten, maar om het goed te maken. Wij voelden ons behoorlijk rot over wat er in de wachtrij gebeurde."

 

Helemaal mis
Op dat moment gaat het volgens de meiden helemaal mis. "De groep komt naar buiten gestormd en begint mijn vriendin te intimideren en te bedreigen. Ze eisen excuses, terwijl zij diegenen waren die ons zonder aanleiding hadden uitgescholden. Vervolgens kwamen er ook nog volwassen mannen bij die ons voor vanalles en nog wat uitmaakten."

De ruzie loopt meer en meer uit de hand. Er vallen harde woorden, er wordt geduwd, aan haren getrokken en er beginnen zich meer mensen mee te bemoeien. "Drie mannen sprongen op een gegeven moment bovenop mijn vriendin. Ze lag hulpeloos op de grond. Dat pikte ik niet. Ik rende er naartoe om mijn vriendin te beschermen."

Blauw oog
Zo ver komt het niet. "Voor ik het weet slaat een man van in de vijftig mij met gebalde vuist in mijn gezicht. Superhard." Het 16-jarig meisje wankelt naar achteren en valt met haar achterhoofd op de grond. 

"In mijn ooghoek zag ik mijn vriendin weerloos op de grond liggen. Ze bloedde ontzettend. Ook ik had een blauw oog en enorm veel last van mijn kaak. Ze hadden ons flink te grazen genomen. En waarom? Wij weten het nog steeds niet."

Opgevangen
Als de politie ter plekke komt, zijn de twee meisjes gestopt met vechten. Ze worden opgevangen in een bedrijfsruimte van de Efteling.  "Die andere mannen gingen nog wel flink tekeer, die moesten met pepperspray tegengehouden worden. Dat zegt wel genoeg, geloof ik.” 

De meisjes hebben aangifte gedaan en gingen voor een verklaring mee naar het politiebureau. "Uiteindelijk hebben we daar twee lange nachten gezeten."

Reactie politie
Eenmaal thuis nemen de meisjes met verbazing kennis van reacties van bezoekers. "Ze waren heel vervelend en op een manier gekleed die echt niet kan in een pretpark", zei een van hen tegen het AD.

Dit ontkennen de twee stellig. "Volgens die bezoekers hebben wij van alles verkeerd gedaan. Maar het verhaal zit echt anders in elkaar. Wij hebben helemaal geen overlast veroorzaakt in die wachtrij. Het viel allemaal reuze mee."

Of dat verhaal klopt, kan de politie 'vanwege het lopende onderzoek' nog niet zeggen. "Getuigen kunnen zich uiteraard nog steeds bij ons melden", zegt woordvoerder Willem-Jan Uytdehage. "Ook als mensen iets gefilmd of gefotografeerd hebben met betrekking tot de vechtpartij, dan zouden we die beelden graag willen hebben."

Kritiek
In elk geval is Caspar Jansen, de advocaat van het 16-jarige meisje, 'zeer kritisch' over de manier waarop de politie met zijn cliënte is omgegaan. "Ik vind het heel vreemd dat een meisje van 16 wordt aangehouden in de Efteling, terwijl zij even daarvoor is aangevallen door volwassen mannen en haar vriendin zwaar bebloed is. Het is al helemaal triest dat ze pas na 24 uur cel haar verhaal mocht doen. Heel naar voor zo'n jong meisje."

Jansen en zijn cliënte hopen dat iemand camerabeelden heeft van de knokpartij. "Dan kan ze laten zien dat haar aandeel in deze zaak relatief klein is", legt hij uit. "Het gaat hier om volwassen mannen die twee minderjarige kinderen aanvallen en zich later ook nog eens tot de agenten richten. Dat kan van mijn cliënt niet gezegd worden."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen