Verdeeldheid over huisvesting Poolse arbeidsmigranten

Ter illustratie.

Ter illustratie.© ANP

De provincie loopt voor de muziek uit. Aldus de wethouders van Wonen in Noord-Limburg. Ze hekelen de voortvarendheid rond de huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. Collega-wethouders prijzen de snelheid waarmee obstakels worden weggenomen.

Peter Heesen

In Noord-Limburg is verdeeldheid over de grootschalige opvang van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. De provincie stemt in met experimenten. Een regionale werkgroep is op zoek naar locaties. De wethouders van Wonen, onder aanvoering van Martijn van der Putten van Venray, trappen echter op de rem. In hun ogen loopt met name de provincie veel te hard van stapel.

Regels aangepastVan der Putten verklaart dat de regio nog helemaal niet heeft besloten of Polen op bedrijventerreinen mogen wonen. Volgens de huidige regels is dat verboden. Die regels worden aangepast en het wordt niet uitgesloten dat de regio akkoord gaat met buitenlandse werknemers op bedrijventerreinen, "maar zover is het nog niet”.

In een reactie schrijven de gemeenten in Noord-Limburg zelfs dat de verruiming van de mogelijkheden door de provincie de regionale aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten doorkruist. "De regio is aan zet en niet de provincie. Het zijn ook de gemeenten die initiatieven voor huisvesting op hun grondgebied mogelijk maken en niet de provincie."

KartrekkerWethouder Paul Sanders van Peel en Maas, regionaal kartrekker op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten, beweert dat de passage fout is geformuleerd. Hij legt uit dat de provincie "theoretisch gezien” de bevoegdheid heeft om locaties aan te wijzen waar arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. "Vanwege die angst claimen gemeenten dat ze de regie willen houden over de ontwikkelingen."

Hij voegt toe dat de werkgroep al concrete locaties op bedrijventerreinen onderzoekt voor de huisvesting van arbeidsmigranten die kortdurend in de regio verblijven om seizoenarbeid te verrichten.

Foute tekstWethouder Van der Putten bestrijdt dat sprake is van een foute tekst in de brief. Tevens benadrukt hij dat de werkgroep diverse locaties voor grootschalige opvang van arbeidsmigranten zoekt, waarónder locaties op bedrijventerreinen.

Gedeputeerde Daan Prevoo legt uit dat het provinciebestuur met twee man in de werkgroep zit die naar huisvesting voor arbeidsmigranten zoekt. Gekeken wordt ook naar bedrijventerreinen, omdat er vaak weerstand is tegen locaties in dorpen en wijken. Prevoo zegt dat de werkgroep op verzoek van de gemeenten is ingesteld en dat de provincie de regels heeft veranderd om knelpunten op de woningmarkt te helpen oplossen. "Maar het zijn de gemeenten die de locaties kiezen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee