Na een braaf begin spelen de 'raddraaiers' al snel de door ME gewenste irritante rol

Grote ME-oefening in binnenstad Maastricht in beeld

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Maastricht - Een oefening blijft een oefening. Toch werd de grote ME-oefening gedurende de dag steeds realistischer.

De binnenstad van Maastricht was donderdagochtend en -middag het strijdtoneel tussen een kleine 100 ME’ers en rond de 150 raddraaiers. Tenminste de nabootsing daarvan. De oefening die bijna een jaar aan voorbereiding kostte bestond uit verschillende situaties die voornamelijk op en rond het Vrijthof plaatsvonden. De ‘relschoppers’ werden gevormd door voornamelijk ROC-leerlingen. Een deel daarvan volgt een studie die het mogelijk maakt om daarna een politieopleiding te volgen.

Bij het begin van de oefening waren de tijdelijke ‘hooligans’ nog enigszins timide. Te lief werd hen te verstaan gegeven. Die boodschap werd goed opgepakt. Het lukte hen in de loop van de oefening steeds beter echte ettertjes te spelen. In het Vagevuur maakten ze brandweerlieden – die een in ‘brand gestoken auto’ moesten blussen – het werk knap lastig. Voor de ME'ers het sein ook harder in te grijpen. Maar altijd met beleid en zonder echt 'toe te slaan'. 

In de Platielstraat maakte de groep flink stennis bij café Van Bommel. Daar werd een van hun maten afgevoerd nadat hij een cafémedewerker ‘in elkaar had geslagen’. De ME’ers voerde daar een flink aantal op echt lijkende charges uit.

De ME-oefening was voor de politiemensen vooral serieus aan de bak komen. Vooral communiceren met elkaar en met de ‘raddraaiers’ en de-escalerend te werk gaan stond op het programma. De jongeren – vooral toch brave lieden – genoten zichtbaar van een dagje ‘agressief en recalcitrant’ te zijn. De oefening bezorgde ook vele bezoekers van de binnenstad een onverwachte vorm van vertier.

Fotojournalist Laurens Bouvrie maakte een uitgebreid beeldverslag van de ME-oefening. Zijn foto’s vindt u bij dit artikel.

In Dagblad De Limburger kunt u vrijdag een uitgebreid verslag van de oefening gelezen opgemaakt door Annelies Hendrikx.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen