Dit is een Via Limburg artikel.

Maastrichtenaren fietsen naar Tongeren voor aangifte tegen Belgische Staat

Print
Maastrichtenaren fietsen naar Tongeren voor aangifte tegen Belgische Staat

Afbeelding: ANP

Vanuit Maastricht gaan actievoerders, die voor onmiddelijke sluiting van de kerncentrale in Tihange zijn, op zaterdag 21 april op de fiets naar Tongeren. Op het politiebureau in die stad doen ze aangifte tegen de Belgische Staat, tegen toezichthouder FANC en tegen exploitant Electrabel van de verouderde centrale.

Fietsliefhebbers uit Maastricht en elders uit Zuid-Limburg die zich willen aansluiten bij de gezamenlijke aangifte, kunnen zich die dag om 12.00 uur melden bij café Tramhalte aan het Cannerplein, voor vertrek per fiets naar Tongeren. 

Actiegroepen uit Nederland, België en Duitsland die voor sluiting van de kerncentrales in Tihange en Doel zijn, vinden dat de autoriteiten in België, door de kerncentrales niet onmiddelijk te sluiten, ernstig te kort schieten in het waarborgen van de veiligheid van de bevolking. Met de aangifte willen ze hun verontrusting uiten over het het feit dat de scheurtjesreactoren Tihange-2 en Doel-3 pas in 2023 sluiten. 'Dat is nog 5 jaar grote onzekerheid voor de bevolking", aldus de Vereniging Stop Tihange Nederland in een persbericht.

Er wordt die dag tussen 14 en 16 uur in vier steden aangifte gedaan: bij de politiebureaus in Namen, Tongeren, Brussel en Eupen. 
Voor wie op eigen gelegenheid naar Tongeren wil: er wordt om 14.00 uur verzameld  op het Stadhuisplein, naast de Grote Markt en de basiliek. Er wordt in kleine groepjes aangifte gedaan bij het politiebureau van Tongeren. Deelnemers krijgen van de organisatie instructies en juridische tekst van de in te dienen aangifte.
Aanmelden kan via: stop.tihange.nl@gmail.com

Praat ook mee over dit onderwerp

Geef ook jouw mening over dit onderwerpen stuur een mail naar de krant

> Neem een kijkje op onze Facebook-pagina