Troost bij Benny, Adele en Claudia

Print
Troost bij Benny, Adele en Claudia

Afbeelding: Bram Budel

Weinig is zo persoonlijk als je smaak en liefde voor muziek, blijkt. De vraag, vorig weekend, aan onze lezers naar welk nummer ze luisteren als ze zich eenzaam of op zichzelf teruggeworpen voelen, leverde een gevarieerd palet aan artiesten en composities op.

Om de lezers een eindje op weg te helpen, hadden we een twintigtal klassiekers geselecteerd. Variërend van The Beatles met Eleanor Rigby, Adele en Make You Feel My Love, Elvis in Are You Lonesome Tonight, Stings Fragile en Jacques Brel met Ne Me Quitte Pas tot Gilbert O’Sullivan met Alone Again, Hurt van Johnny Cash en Mag ik dan Bij Jou van Claudia de Breij.

Adele kreeg hier de meeste stemmen, gevolgd door Claudia de Breij en op een gedeelde derde plek: Johnny Cash en Yes met Owner of A Lonely Heart.

Artiesten die buiten de voorgeselecteerde top twintig meer dan eens werden genoemd: Pink Floyd (Wish You Were Here en Saucerful of Secrets) en Dire Straits (Why Worry). Adele scoorde ook met Someone Like You en Elvis met Can’t Help Falling In Love. Verrassende eigentijdse keuzes zijn Solitude van Candlemass, Stitches van Shawn Mendes, P!nk met Nobody Knows en Listen Up door Oasis.

Qua Limburgs repertoire scoort Benny Neyman hoog met Waarom fluister ik je naam nog en Diech bis mien sjoenste kedoke. Dat laatste nummer doet Anja Baade terugdenken aan de crematie van haar vriend, die in december plotseling overleed. Ook Jack Vinders wordt genoemd. Zijn Kinger va murje is voor Marga “een werelds lied over de toekomst van ons land en hoe wij dat achterlaten voor onze kinderen”. Ook Neet Oet Lottum staat op de lijst met Hald Mich Ens Vas.

We vroegen de lezers ook naar het verhaal bij hun eenzaamheid-muziek-keuze. Waarom is het juist dat nummer dat hen op zo’n moment beweegt of tot steun is? Dat leverde veel verrassende, ontroerende reacties op. Songbird van Fleetwood Mac brengt Jacqueline terug naar haar trouwdag. “We zijn nog steeds gelukkig met elkaar, maar toch kan ik me op momenten ook heel eenzaam en verlaten voelen. Dit lied is dan mijn troost”. Riders On The Storm van The Doors brengt Ron steun “in mijn leven met zeer veel drempels”. Niet alleen was hij zelf langdurig ernstig ziek, hij verloor ook recent zijn echtgenote.

In de ‘buitencategorie’ kwam de origineelste reactie van Daniëlle Wauben. Op de vraag ‘welk nummer draai jij als je eenzaam bent?’, schreef zij op Facebook: “dat van mijn zus”.

Terug naar Wat beweegt Limburg