Nee tegen windmolens? Provincie regelt het toch

Print
Nee tegen windmolens? Provincie regelt het toch

Afbeelding: iStock

Gemeenten in Limburg waar windmolens moeten verrijzen zijn gewaarschuwd. Mochten plannen niet doorgaan, grijpt de provincie in. Venlo heeft de ‘primeur’.

De provincie Limburg greep vrijdag de regie over de komst van wil negen windmolens in Venlo. Om dat mogelijk te maken gaat Limburg een zogenaamd Provinciaal Inpassingsplan realiseren. Daarmee ‘overrulet’ de provincie de gemeente Venlo en de gemeenteraad. Een kleine maand geleden zette de gemeenteraad in een extra raadsvergadering een streep door het plan voor het windpark op Venlose grond.

'Machtsmiddel'
De provincie gaat ervan uit dat het ‘machtsmiddel’ dat in Venlo wordt toegepast, elders niet nodig is. "Maar mocht blijken dat dit wel het geval is, dan zou het raar zijn dat we dit wel in Venlo doen en elders niet", aldus de woordvoerder van gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Energie en Duurzaamheid).

In vijf andere Limburgse gemeenten - Peel en Maas, Leudal, Nederweert, Weert en Sittard- bestaan ook plannen voor windmolens. Alles bij elkaar opgeteld gaat het om 29 stuks. Wil de provincie de afspraken met het Rijk nakomen, dan moeten die allemaal voor 2020 zijn gebouwd. Maar zo ver is het nog lang niet. Prevoo verwacht eind 2020 niet te halen, maar een half jaar later acht hij zeker haalbaar.

Groene energie
De negen windturbines die in Venlo moeten verrijzen zijn straks goed voor ongeveer een derde van de groene energie die Limburg van het Rijk moet gaan opwekken.

Raadsleden uit Venlo reageren boos op de niet alledaagse stap van de provincie. Zij stellen dat de raad en de burgers van Venlo niet serieus worden genomen door de provincie. Het actiecomité dat zich in met name het kerkdorp Boekend fel verzette tegen de komst van negen turbines spreekt bij monde van Marcel Lenders van „schofferen” van raad en bezorgde burgers .