Jihadist Mohammed G. weer vrij

Print
Jihadist Mohammed G. weer vrij

Afbeelding: mgl

Mohammed G., de 28-jarige jihadist uit Maastricht die eind februari in een flat in de Limburgse hoofdstad werd gearresteerd wegens betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf, is sinds woensdag weer op vrije voeten.

De Raadkamer zag geen reden om hem langer vast te houden, maar heeft dat niet gemotiveerd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijlating, zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Geweldsmisdrijf
Over het de aard van betrokkenheid van G. bij het geweldsmisdrijf, de plek waar dat plaatsvond en eventuele slachtoffers wil het OM niets zeggen vanwege de vertrouwelijkheid van het strafrechtelijk onderzoek. Het heeft, aldus het OM, niets te maken met terrorisme of jihadisme.

Jihad
Mohammed G. kwam in oktober vorig jaar vrij na een veroordeling in hoger beroep tot drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar voor poging tot deelname aan de gewelddadige jihad in Syrië.

Hij kreeg een uitzonderlijk lange proeftijd met bijzondere voorwaarden als een enkelband opgelegd vanwege volhardende jihadistische ideeën, de kans op herhaling èn het risico dat hij een aanslag in Nederland pleegt. Na zijn vrijlating werd hij in een flat van het Leger des Heils, aan de onlangs door de koning geopende Groene Loper, geplaatst.

Aanslagen
In 2013 werd G. al schuldig geacht aan het voorbereiden van terreuraanslagen door poging tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië maar werd hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. 

Praat ook mee over dit onderwerp

Geef ook jouw mening over dit onderwerpen stuur een mail naar de krant

> Neem een kijkje op onze Facebook-pagina