Hulp en opvang voor zwerfjongeren in Maastricht

Print
Hulp en opvang voor zwerfjongeren in Maastricht

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archieffoto ANP

Zwerfjongeren in Maastricht worden binnenkort opgevangen door Humanitas. De vrijwilligersorganisatie gaat ongeveer twintig jongeren tot 23 jaar in de stad die dreigen te ontsporen opvangen en begeleiden.

Humanitas noemt het project Jongerenmaatjes. "Zwerfjongeren heeft een te negatieve lading. Het wordt vooral een preventief project voor jongeren die dreigen uit te vallen. De signalen kunnen komen van andere instanties, van scholen, maar ook op eigen verzoek van jongeren", zegt voorzitter Heleen van Binsbergen van de afdeling Maastricht-Heuvelland.

Slaapplaatsen
Humanitas gaat de jongeren niet zelf onderdak bieden, maar verwijst door naar de daarvoor speciaal ingerichte slaapplaatsen en opvang. "We doen dit project op verzoek van de gemeente Maastricht. In eerste instantie voor twee jaar. Zodra we een coördinator voor het project hebben gevonden, gaan we van start."

Daklozen
Daarnaast begeleidt Humanitas, eveneens in opdracht van Maastricht, een groep voormalige dak- en thuislozen. Enkelen van hen wonen in een woonvoorziening van het Leger des Heils, anderen wonen inmiddels zelfstandig. Het zijn vooral mannen in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. Vaak (ex)-verslaafden. Vrijwilligers helpen hen het sociale isolement te doorbreken.

Zwerfjongeren en dak- en thuislozen zijn niet de enige kwetsbaren die door Humanitas onder de arm worden genomen. "Mensen met verward gedrag is een groep die toeneemt. Ook deze mensen zitten vaak in een isolement. Geen zware gevallen, maar wel mensen met een psychiatrische achtergrond die we moeten bijsturen. Dat doen we één op één met een van onze maatjes, onze vrijwilligers.”

Eenzaamheid
Een speerpunt de komende jaren wordt het aanpakken van eenzaamheid, een steeds groter wordend probleem. "Wij spreken niet van een project Eenzaamheid, maar van Vriendschappelijk Contact. Dat klinkt toch even anders. In onze regio hebben we al ongeveer tien personen op het oog om mee te beginnen. Het project ligt kant en klaar op de plank, maar er zijn nog geen financiën voor. Misschien willen gemeenten meebetalen.”

Humanitas Maastricht-Heuveland is met vijf beroepskrachten en ongeveer tweehonderd vrijwilligers de grootste afdeling in Zuid-Limburg. Ze draaien zes projecten. Van het budget komt 66 procent van de gemeente Maastricht.

Vechtscheiding
Een successtory is inmiddels het project BOR (Begeleide Omgangsregeling) voor ouders die in een vechtscheiding zitten en het niet eens kunnen worden over de omgangsregeling voor hun kinderen. "We willen vroeg aanwezig zijn bij die kinderen, zodat het niet escaleert. In 2017 hadden wij 62 BOR-plaatsen en dit jaar tot nu al dertig. Daarnaast heeft de gemeente Heerlen ons gevraagd om daar 25 BOR-plaatsen te begeleiden."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen