‘Gebroken’ ex-raadslid eist hertelling stemmen in Sittard-Geleen

Print
‘Gebroken’ ex-raadslid eist hertelling stemmen in Sittard-Geleen

Wil Krekels (78) , tot voor kort nog nestor in de gemeenteraad, twijfelt openlijk aan de verkiezingsuitslag in Sittard-Geleen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Geleen - Opwinding in Sittard-Geleen. Nou ja, bij Wil Krekels (78) en zijn volgelingen. Een maandje na de verkiezingen trekt de ex-raadsnestor, die onverwacht zijn zetel verloor, de uitslag in twijfel.

Hij is naar eigen zeggen een gebroken man. Althans sinds de (officiële) uitslag, op 23 maart, van de lokale verkiezingen in Sittard-Geleen. "Ik zeg het niet snel en niet graag, maar emotioneel en psychisch zit ik er finaal doorheen. Ben dagen in shock geweest. En eigenlijk nog steeds.”

Wil Krekels, met zijn 78 jaar tot voor kort nestor van de gemeenteraad in de fusiestad, verkeert nog altijd in opperste staat van verwarring, zoveel is duidelijk. De CDA-politicus, vooral bekend om zijn onorthodoxe uitspraken, haalde op 21 maart nèt niet genoeg stemmen voor een verlenging van zijn politieke carrière, die inmiddels twee decennia omspant. Tegen alle prognoses in, in elk geval die van hemzelf.

Villawijk
Per slot van rekening wist de inwoner van villawijk Kollenberg in 2014 nog bijna 700 kiezers te verleiden. Vorige maand echter bleven daar welgeteld nog 246 van over. "Een mokerslag”, erkent Krekels, terwijl zijn trieste blik boekdelen spreekt. "Vooropgesteld: winnen en verliezen horen bij de politiek. Luister, ik wil geen slechte verliezer zijn. Maar hier klopt iets niet. Zeker weten."

En het moet gezegd: zijn relaas van de gebeurtenissen op de verkiezingsavond en de twee daaropvolgende etmalen is niet alledaags. "In de nacht van 21 maart, het tellen was afgelopen, werd duidelijk dat ik dik 300 stemmen had behaald. Genoeg voor een zetel dus, ik waande me opnieuw raadslid toen ik naar huis ging.”

Chaos
Maar nog geen twee dagen later keerde het tij. "Toen op vrijdag in het stadhuis de officiële uitslag bekend werd gemaakt, kreeg ik plots te horen dat ik bijna 60 stemmen minder had. Foutje, zo heette het. Maar nadere uitleg kreeg ik niet. Weg zetel, weg raad, weg Wil."

Krekels zegt er heilig van overtuigd te zijn dat er op diverse stembureaus (tel)fouten zijn gemaakt. "Een stembureaulid heeft me openlijk verteld dat het op meerdere plaatsen een chaos was. Dat er bijvoorbeeld in allerijl stemmentellers van 80 jaar en ouder werden opgetrommeld die niet eens de vereiste training hebben gehad.”

Niet beliegen
Als bewijs voor de ‘ongeregeldheden’ voert de ex-raadsnestor onder meer aan dat hij in meerdere wijken, waaronder Vrangendael, geen enkele stem heeft gekregen. "Terwijl de nodige kiezers mij plechtig hebben gezworen, zelfs met schriftelijke verklaringen, dat ze op mij hebben gestemd. Een van hen is een trouwe Fortuna-maat van me. Die gaat me echt niet beliegen. No way.”

Krekels eist hoe dan ook opheldering en wil ‘om te beginnen’ hertelling van alle uitgebrachte stemmen in Vrangendael. "Mocht blijken dat ik daar daadwerkelijk geen enkele stem heb gehaald, dan is het over en sluiten. En accepteer ik de nederlaag."

Dreun
Maar in het andere geval wil de CDA-er alsnog en met spoed een stadsbrede hertelling afdwingen. Krekels beseft dat hij bijna een maand na de verkiezingen wel erg laat op de proppen komt met zijn eis.

"Klopt, maar de dreun kwam dan ook ongenadig hard aan. Die eerste weken was ik totaal van de wereld. Inmiddels heb ik links en rechts navraag gedaan. De uiterste bezwaartermijn is zes weken, zo is me verteld. Dan ben ik dus nog net op tijd.”

Misrekening
Maar dat laatste blijkt een lelijke misrekening, zo bevestigt gemeentewoordvoerster Renate Peters. Lang verhaal kort: Krekels’ eis blijkt kansloos, want hertelling van de stemmen is uitgesloten. "Dat is wettelijk alleen toegestaan zolang de nieuwe gemeenteraad nog niet is beëdigd. Maar dat moment is allang gepasseerd, ruim twee weken geleden al.”

Overigens bevestigt Peters dat Krekels in eerste instantie bijna 60 stemmen méér – en daarmee dus een raadszetel - leek te hebben gescoord. "Maar we ontdekten al vrij snel een administratieve fout, die we uiteraard meteen en ruim op tijd hebben gecorrigeerd. Daarom hanteren we ook altijd een voorlopige en een definitieve uitslag."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen