Dit is een Via Limburg artikel.

Ideale weer en en de aanwezige wereldtop wielrennen doen Markt Maastricht volstromen

Start Amstel Gold Race in beeld

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Al vroeg in de ochtend stroomde de Markt van de Limburgse hoofdstad vol met heel veel echte fans en misschien nog wel meer ieder-spektakel-is-er-een liefhebbers. En beide groepen kregen waar voor ze kwamen.

Onder perfecte weersomstandigheden zijn vanochtend de mannen die deelnemen aan de Amstel Gold Race (AGR) 2018 weggeschoten door wethouder Bert Jongen. Twintig minuten later vertrokken de elite-vrouwen. Koersdirecteur Leontien van Moorsel werd geflankeerd door gedeputeerde Ger Koopmans. Het was voor de duizenden wielerfans die naar de Markt in Maastricht waren gekomen het eind van het ochtendritueel van een belangrijke wielerkoers. Inmiddels hebben velen van hen een plek gevonden in het Heuvelland om daar hun favorieten nog een of meerdere keren voorbij te zien komen. Anderen volgen de enige klassieker van Nederland voor de buis.

Al vroeg in de ochtend stroomde de Markt van de Limburgse hoofdstad vol met heel veel echte fans en misschien nog wel meer ieder-spektakel-is-er-een liefhebbers. En beide groepen kregen waar voor ze kwamen. Met dank aan de organisatie van de Amstel Gold Race. Het podium – verleden jaar voor het eerst geïntroduceerd – waar de wielrenners met fiets – waar de presentatie plaatsvindt stond iets meer richting hoofdingang stadhuis opgesteld; daardoor was er voor iedereen die dat wilde goed zicht op de nomaden van het smalle zadel. Van ieder team werd de kopman of een andere hot-shot kort geïnterviewd. Van wereldkampioene Chantal Blaak (Boels-Dolmans Cycling Team) en haar mannelijke equivalent Peter Sagan (BORA – Hans Grohe) waren slechts twee van de vele favorieten die in het oog sprongen. Door zijn historische overwinning van de Ronde van Vlaanderen behoort Niki Terpstra nu zeker ook bij de echte wereldtop.

Ver van al het gedrang dronken twee Tongerse wielerfans hun eerste pintjes in café De Zwaan. De twee Belgische-Limburgers reizen kriskras door Europa om hun held – de Waal Philippe Gilbert – te bewonderen. Kenners als ze zijn zien ze weliswaar kansen dat Gilbert voor de vijfde keer de Limburgse klassieker wint. Dan zou hij gelijk komen in aantal zeges met de legendarische Jan Raas. Maar de twee dichten ook zijn teammaat Julian Alaphilppe een overwinning toe. En dan te bedenken dat Quick-Step ook nog eens Niki Terpstra in dienst heeft.  Anderen (bijvoorbeeld NOS-verslaggever Maarten Ducrot) ziet Enrico Gasparotto als de te kloppen man. De Italiaan – in dienst van Bahrain Merida) heeft al twee AGR-overwinningen (2012 en 2016) achter zijn naam staan. Het deelnemersveld bij de mannen is evenwel zo sterk dat nog wel tien namen genoemd kunnen worden die rond 17:00 uur vanmiddag op de hoogste tree van het schavot staan. Voor Vincent van der Stouwe – hoofd organisatie AGR – is de mooiste winnaar van vandaag Peter Sagan. “Uiteraard gun ik iedereen de zege. Maar voor de geschiedenisboeken van dé wielerkoers van Nederland is de naam Sagan toch wel een hele fraaie.” Die hoop leeft niet alleen bij van der Stouwe. Wielrennen is al lang niet meer een sport die gevolgd worden door markante mannen uit het Pajottenland of knoestige Zeeuwen of Bretonse boeren waar het gezicht is getekend door flinke westenwinden. Aan het vertrek van de koers – aan de finish zal het niet anders zijn – verkeren talloze type mensen die zich aangetrokken voelen door de wielersport en nog meer door hen die deze sport uitoefenen.

Bij dit artikel een uitgebreide fotoreeks van fotojournalist Laurens Bouvrie.

Volg de website van De Limburger met meer foto’s en uitgebreid verslag van de koers.

Praat ook mee over dit onderwerp

Geef ook jouw mening over dit onderwerpen stuur een mail naar de krant

> Neem een kijkje op onze Facebook-pagina