Ontslagen FBI-baas: 'Trump moreel ongeschikt om president te zijn'

Print
Ontslagen FBI-baas: 'Trump moreel ongeschikt om president te zijn'

De voormalig FBI-directeur James Comey (links) haalde eerder al hard uit naar Trump in zijn boek. Afbeelding: AFP

De voormalig FBI-directeur James Comey heeft in het langverwachte interview met de Amerikaanse zender ABC gezegd dat Trump moreel ongeschikt is om president van de Verenigde Staten te zijn.

"Trump is een intelligente man en ook medisch nog in staat om president te zijn. Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn", aldus Comey. "Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn."

Waarheid
Comey zegt ook dat Trump zich niet houdt aan de belangrijkste waarden van de VS. "De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarden van dit land. Voornamelijk de waarheid. Dat doet hij niet."

Het moment dat de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 voor het eerst aan Trump wordt verteld, was verwarrend, volgens Comey. "Zijn eerste vraag was of het de uitslag had beïnvloed. Daar had de FBI geen onderzoek naar gedaan. Tot mijn verbazing ging het gesprek direct daarna over de PR en hoe dit verhaal gebracht moest worden." Comey was vooral verbaasd over wat niet werd gevraagd. "Een tegenstander had ons land aangevallen, maar niemand vroeg naar de impact of eventuele vervolgstappen van de Russen en hoe we dit konden stoppen."

Onstlagen
De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland onderzoekt.

Comey vertelt in het komende week te verschijnen boek A Higher Loyalty hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste.