Leefstijlcoach helpt om frites te laten staan

Print
Leefstijlcoach helpt om frites te laten staan

Afbeelding: Istock

Lukt het maar steeds niet om er een paar pondjes af te krijgen? Schakel een leefstijlcoach in. Patiënten met begeleiding bewegen meer, eten een stuk gezonder en vallen af, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Maastrichtse en Tilburgse universiteit volgden twee jaar lang een groep van zo’n 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen. Met allen was medisch gezien iets aan de hand: een BMI (indicatie voor gewicht in verhouding tot lengte) van minimaal 30, of meer dan 25 in combinatie met risico op diabetes, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. Zorgverzekeraar CZ wilde de proef graag doen, omdat het aantal patiënten met diabetes flink groeit.

Gedrag
De leefstijlcoach hielp deze mensen daadwerkelijk gezonder te leven. "Ze weten het gedrag te veranderen", stelt onderzoeker Celeste van Rinsum. "Mensen gingen gezonder eten, meer bewegen, voelden zich fitter en energieker." Gemiddeld vielen ze blijvend 2,2 kilo af. "Dat lijkt weinig, maar mensen met overgewicht blijven juist in gewicht groeien. Het is de kunst om dat te stoppen of zelfs terug te brengen", verklaart Yneke Kootstra, directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (Avleg).

Het is voor het eerst dat de aanpak van een leefstijlcoach wetenschappelijk is onderzocht. De coaches houden er een andere werkwijze op na dan bijvoorbeeld diëtisten. Ze leggen de patiënten geen adviezen of leefpatronen op, maar laten de mensen zelf beslissen hoe ze hun leven willen veranderen. "Ze zorgen voor motivatie bij de patiënten", zegt Van Rinsum. "En in plaats van dat het dieet in één keer omgaat, zetten ze kleine stapjes om het gedrag te veranderen."

Individueel
De onderzochte patiënten deden mee aan groepssessies en kregen individuele coaching. Daarna hielden de leefstijlcoaches een vinger aan de pols door ze eens in de paar maanden terug te laten komen.

Omdat de onderzoekers hebben aangetoond dat die werkwijze een effectieve bijdrage kan leveren in de strijd tegen obesitas is de kans groot dat de leefstijlcoach vanaf volgend jaar in de basisverzekering komt, voorspelt Van Rinsum. Dat geldt voorlopig alleen nog voor volwassenen. De groep onderzochte kinderen en jongeren was te klein om harde conclusies uit te trekken.

Volgens Kootstra is dit toch goed nieuws voor een grote groep mensen. "In het hele land behoren ongeveer 5 miljoen mensen tot de risicogroep. Zij kunnen baat hebben bij een leefstijlcoach."