Kunstacademie Maastricht wordt Victor de Stuers Institute

Print
Kunstacademie Maastricht wordt Victor de Stuers Institute

Afbeelding: Kleon3 - Eigen werk, CC BY

De Maastrichtse Kunstacademie gaat voortaan door het leven als Victor de Stuers Institute for Art, Design and Architecture.

Op die manier zoekt de academie aansluiting bij andere instituten in de stad, die in hun naamgeving ook verwijzen naar bekende Maastrichtenaren uit het verleden, zoals woningbouwvereniging Sint Servatius, het Henric van Veldeke College, de Van Eyckacademie, de Stichting Elisabeth Strouven en Marres, zo blijkt uit een persbericht. De woordvoerder en de directeur waren zondag niet bereikbaar voor nadere uitleg.

Monumentenzorg
Maastrichtenaar Victor de Stuers (1843-1916) wordt beschouwd als de grondlegger van de Monumentenzorg in Nederland. Zijn oudere broer Alphonse was beeldhouwer en kunstverzamelaar. Hun beider geboortehuis en het in opdracht van de familie gebouwde patronaat aan de Kruisherengang worden gebruikt door verschillende masteropleidingen van de Kunstacademie. Samen met het Aretsgebouw en het Dingemanshuis vormen die gebouwen het complex aan het Herdenkingsplein waar de Kunstacademie is gevestigd.

Identiteit
Beide ‘De Stuers’-gebouwen bepalen een belangrijk deel van het culturele erfgoed van de kunstacademie, zo meldt het persbericht. Ooit werd de Kunstacademie opgericht in het De Stuers-woonhuis. "Door de naam van haar voormalige bewoner nu daadwerkelijk te verbinden aan de naam van de academie wordt de verantwoordelijkheid voor het cultureel erfgoed respectvol en royaal omarmd en vormt dit erfgoed een onlosmakelijk onderdeel van haar identiteit."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen