Jongeren willen meer toeslag voor studenten met beperking

Print
Jongeren willen meer toeslag voor studenten met beperking

Afbeelding: iStock

De toeslagen voor studenten met een beperking moeten fors omhoog. Deze oproep doen CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de gemeenten.

Volgens de twee jongerenbonden verschilt de hoogte van de toeslag enorm per gemeente en is die bovendien in het algemeen veel te laag. Ze hebben de website www.studietoeslagen.nl gelanceerd.

Hierop is zichtbaar hoe hoog de toeslag per gemeente is. Jongeren kunnen hun gemeenten direct oproepen om de toeslag te verhogen.

"Als jongeren met een beperking gaan studeren is dat goed voor henzelf en voor de maatschappij. Gemeenten moeten dat niet ontmoedigen, maar toejuichen", zegt Joyce van der Wegen, bestuurslid van de LSVb.

Studieschuld
Studenten kunnen een toeslag krijgen omdat het voor deze groep lastig kan zijn om naast de studie een bijbaantje te nemen voor wat extra geld. Om een hoge studieschuld te voorkomen, bestaat er een studieregeling. Nu de gemeente de hoogte van de toeslag bepaalt, sinds 2015, is de toeslag in bijna alle gemeenten veel te laag, aldus de bonden.

Ze vinden dat de toeslag terug moet komen op het oude niveau van 25 procent van het minimumjeugdloon. De toeslag komt dan uit op 282 euro. 

Heerlen en Roermond
De bonden vinden de grote verschillen tussen de gemeenten zeer kwalijk. Zo ontvangt een student met een beperking in Heerlen een bedrag van 30,58 euro per maand, terwijl iemand in dezelfde situatie in Middelburg 254,25 euro per maand ontvangt. De gemeente Roermond heeft de toeslag na een klacht verhoogd naar 282 euro per maand.