De hamburger van kweekvlees komt er snel aan

De hamburger van kweekvlees komt er snel aan

Afbeelding: Marco Jeurissen

Innovatie zit in het hart van de vier Brightlands campussen in Limburg. Op de campussen duurt het al snel tien jaar of langer voordat de bedenkers hun idee naar de markt kunnen brengen. De ‘bright people’ kunnen gebruik maken van faciliteiten als onderzoekslaboratoria, proeffabrieken, testapparatuur, business developers en specialisten op het gebied van het vinden van partners, financiering, marketing en het beschermen van uitvindingen. Op die manier brengt Brightlands wetenschap en ondernemerschap samen, dat leidt tot innovaties. Ons leven wordt door die slimme innovaties gezonder en duurzamer: een kijkje in de (nabije) toekomst.

De groeiende wereldbevolking voeden met vlees van gefokte dieren is op den duur niet meer houdbaar; te duur en slecht voor dierenwelzijn en milieu. Winston Churchill voorspelde in de jaren dertig van de vorige eeuw al dat er een tijd zou komen dat de mens vlees zou gaan kweken. Toch duurde het nog tot 2013 voordat hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit  Maastricht in Londen de eerste hamburger op de grill kon laten sissen die gekweekt was op basis van stamcellen uit het spierweefsel van een rund. „Maar nu gaat de ontwikkeling best snel”, zegt Peter Verstrate, directeur MosaMeat B.V. op de Brightlands Maastricht Health Campus. „We zijn nu bezig de laatste losse eindjes aan elkaar te knopen. Naar verwachting ligt er over een jaar of drie een blauwdruk voor een productiefaciliteit. Dan staan we voor twee sleutelmomenten.” „Eerst zal de hamburger 2.0 als een statement in de markt komen. Waarschijnlijk wordt die eerst op kleine schaal, bijvoorbeeld in een aantal exclusieve restaurants, geïntroduceerd, waar hij dan nog altijd een pittige prijs zal hebben. Ik denk dat de hamburger van kweekvlees over een jaar of tien ook in de supermarkt zal liggen. We streven ernaar dat de gekweekte hamburger uiteindelijk goedkoper wordt dan de hamburger van een traditioneel gefokt rund. De grote uitdaging voor de komende jaren is het produceren van voedsel voor de stamcellen. De productie van cellenvoer wordt straks een nieuwe industrie.” Kijk voor meer informatie op www.mosameat.eu

Lees meer op de website van Brightlands