Je eigen borst, maar dan uit de printer

Je eigen borst, maar dan uit de printer

Afbeelding: Marco Jeurissen

Innovatie zit in het hart van de vier Brightlands campussen in Limburg. Op de campussen duurt het al snel tien jaar of langer voordat de bedenkers hun idee naar de markt kunnen brengen. De ‘bright people’ kunnen gebruik maken van faciliteiten als onderzoekslaboratoria, proeffabrieken, testapparatuur, business developers en specialisten op het gebied van het vinden van partners, financiering, marketing en het beschermen van uitvindingen. Op die manier brengt Brightlands wetenschap en ondernemerschap samen, dat leidt tot innovaties. Ons leven wordt door die slimme innovaties gezonder en duurzamer: een kijkje in de (nabije) toekomst.

Vier van de vijf vrouwen die als gevolg van borstkanker een of beide borsten moet missen, kiezen voor een externe prothese die in een bh wordt gedragen, al ervaren veel vrouwen die niet als comfortabel. „Een confectieprothese wijkt altijd af van je eigen borsten”, zegt Monica Schlösser. „Bovendien zijn protheselingerie en -badkleding duurder. Daarmee voelen vrouwen zich vaak extra gestraft voor de ziekte die hen trof.” Dat kan allemaal veel beter, dacht Monica. Samen met Sjef van der Horst richtte ze Shap3d Up op. Dat bedrijf zet 3D-scannen en 3D-printen in om gepersonaliseerde protheses te maken. Monica: „We maken niet alleen een 3D-scan van de borst, maar ook van het litteken dat een vrouw aan de operatie overhoudt. Als je op basis van dat totaalplaatje een nieuwe borst print, ziet die er niet alleen precies uit als jouw unieke borst, maar sluit de prothese ook perfect op je lichaam aan. Daardoor voelt deze comfortabeler en blijft ze beter zitten dan een confectieprothese.” Externe confectie borstprotheses zijn in de regel gemaakt van siliconen. Dat materiaal voelt niet altijd prettig, ervaren veel gebruikers. Daarnaast laten siliconen zich niet goed printen. In samenwerking met Brightlands Maastricht Health Campus en Brightlands Chemelot Campus ontwikkelt Shap3d Up daarom een ander materiaal. Welk dat is, wil Monica nog niet prijsgeven.

„Als innovatie vind ik Shap3d Up interessant omdat die zich op het snijvlak van health, techniek en materialen begeeft. Het is een extra uitdaging om op een prijs uit te komen die kan concurreren met de prijs van confectie protheses.” Monica verwacht halverwege 2019 op beperkte schaal naar de markt te kunnen. „Uiteindelijk hoop ik dat een geprinte borstprothese net zo’n gangbaar medisch hulpmiddel wordt als een bril. Shap3d Up maakt het mogelijk om protheses te personaliseren, bijvoorbeeld door er een tattoo op te printen of door een speciale versie voor een strapless jurk te maken. Ik kan me zomaar voorstellen dat een vrouw straks een stuk of drie, vier protheses in de la heeft liggen waar ze uit kan kiezen.” Kijk voor meer informatie op www.shap3dup.nl

Lees meer op de website van Brightlands