Altijd je eigen dokter op zak

Altijd je eigen dokter op zak

Afbeelding: Marco Jeurissen

Innovatie zit in het hart van de vier Brightlands campussen in Limburg. Op de campussen duurt het al snel tien jaar of langer voordat de bedenkers hun idee naar de markt kunnen brengen. De ‘bright people’ kunnen gebruik maken van faciliteiten als onderzoekslaboratoria, proeffabrieken, testapparatuur, business developers en specialisten op het gebied van het vinden van partners, financiering, marketing en het beschermen van uitvindingen. Op die manier brengt Brightlands wetenschap en ondernemerschap samen, dat leidt tot innovaties. Ons leven wordt door die slimme innovaties gezonder en duurzamer: een kijkje in de (nabije) toekomst.

We worden steeds ouder, krijgen meer chronische aandoeningen en wonen graag zo lang mogelijk zelfstandig. Maar degenen met een chronische aandoening voelen zich dikwijls een gevangene van hun ziekte. Ze moeten er steeds aan denken dat ze hun medicijnen op tijd nemen en dienen vaak op gezette tijden metingen te (laten) doen. „Dat laatste is niet meer van deze tijd”, zegt Erik Duijsens, oprichter en baas van Chipmunk Health, gevestigd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Met behulp van Chipmunk kan de patiënt overal en altijd zelf eenvoudig metingen uitvoeren. Alle gegevens worden automatisch en draadloos verzameld, geanalyseerd en overzichtelijk gepresenteerd aan de zorgverlener, die de patiënt op die manier op afstand kan monitoren.

De gebruiker en de zorgverlener krijgen een signaal als er iets aan de hand is. Erik: „Op deze manier kunnen patiënten altijd hun eigen dokter op zak hebben voor de prijs van een mobieltje. Een veilig gevoel. Ze krijgen de regie over hun leven terug en overbodige consulten horen voor hen tot het verleden.” De eerste twee patiëntengroepen die nu gebruik maken van Chipmunk zijn zeer te spreken over de bewegingsvrijheid die het systeem hen geeft. „Ik hou mezelf veel beter in de gaten en hoef nu al minder naar het spreekuur”, zegt een lid van het Chipmunk-testpanel. Huisartsenorganisatie Meditta is medeoprichter van Chipmunk, omdat met Chipmunk een steeds groter wordende groep chronische patiënten prima zorg kan worden geleverd zonder dat daar meer zorgverleners voor nodig zijn. Erik: „Mooi, want zorgverleners worden steeds schaarser.” Erik verwacht de productie van Chipmunk binnen afzienbare tijd te kunnen opschalen. Kijk voor meer informatie op www.chipmunk.click

Lees meer op de website van Brightlands