Het ‘toverstokje’ dat je leven kan redden

Het ‘toverstokje’ dat je leven kan redden

Afbeelding: Marco Jeurissen

Innovatie zit in het hart van de vier Brightlands campussen in Limburg. Op de campussen duurt het al snel tien jaar of langer voordat de bedenkers hun idee naar de markt kunnen brengen. De ‘bright people’ kunnen gebruik maken van faciliteiten als onderzoekslaboratoria, proeffabrieken, testapparatuur, business developers en specialisten op het gebied van het vinden van partners, financiering, marketing en het beschermen van uitvindingen. Op die manier brengt Brightlands wetenschap en ondernemerschap samen, dat leidt tot innovaties. Ons leven wordt door die slimme innovaties gezonder en duurzamer: een kijkje in de (nabije) toekomst.

Veel mensen die vermoeden dat hun hart af en toe overslaat, kennen het probleem: wanneer de cardioloog een hartfilmpje maakt, is er niks geks te zien. Toch blijf je ongerust. Maar er gloort hoop voor deze groep. Dankzij een innovatie op Brightlands Maastricht Health Campus is er nu MyDiagnostick. Dit is een product van Applied Biomedical Systems BV in Maastricht, dat mede tot stand kwam met studenten van de fijnmechanische afdeling van ROC Leeuwenborgh in Sittard. Het apparaat heeft de vormgeving van een stokje met aan beide uiteinden een metalen handvat. In deze handvatten zitten elektrodes verwerkt die een ECG van goede kwaliteit  opnemen. Het ‘toverstokje’ kan 140 ECG’s van een minuut opslaan. De gebruiker kan de hartfilmpjes via een USB-verbinding op een pc plaatsen. Daar kan de arts de filmpjes beoordelen en vaststellen of er inderdaad sprake is van een hartritmestoornis.

Medebedenker Vincent Larik: „Op MyDiagnostick zit geen enkel knopje. Daardoor is het gebruik kinderlijk eenvoudig. In eerste instantie lenen huisartsen en cardiologen MyDiagnostick uit aan patiënten van wie ze vermoeden dat die last hebben van hartritmestoornissen. Maar we zijn nu ook bezig met de ontwikkeling van een betaalbaar device voor particulieren. Nog dit jaar moet het prototype klaar zijn.
We verwachten dat de certificering eind 2019 een feit is.” Kijk voor meer informatie op www.mydiagnostick.com

Lees meer op de website van Brightlands