Elektriciteitsnet kan wildgroei zonneparken niet aan

Print
Elektriciteitsnet kan wildgroei zonneparken niet aan

Zonnepark van 14 hectare bij Emmeloord. De 43.500 zonnepanelen zijn goed voor ongeveer 12,5 MW aan stroom per jaar. Afbeelding: AD/Freddy Schinkel

De recordgroei van het aantal zonneparken dwingt de beheerders van het elektriciteitsnet om maatregelen te treffen. In Drenthe en Groningen signaleren TenneT en Enexis de eerste capaciteitsproblemen.

De groei van zonne-energie in Nederland overtreft alle verwachtingen, verklaart woordvoerder Jeroen Brouwers van TenneT. "In 2017 werd een recordaantal zonneparken geplaatst. Deze trend lijkt zich de komende tijd voort te zetten. Met name in de regio's Zuid-Groningen en Noord-Drenthe liggen heel veel aanvragen voor nieuwe zonneparken. Die zouden samen meer energie gaan opwekken dan een flinke elektriciteitscentrale. Daar is het bestaande stroomnet niet op toegerust. Vergelijk het met een N-weg waar ineens heel veel meer auto's overheen zouden moeten. Dan krijg je congestie."  

Lees ook: Bewoners slaan steeds vaker handen ineen voor eigen zonne-energie

De netbeheerders kijken daarom of zonneparken op een andere plek kunnen worden gebouwd. Ook onderzoeken ze mogelijkheden om de capaciteit van het huidige stroomnet uit te breiden.

Run op grond
In Drenthe en Groningen is een run gaande op grond voor zonneparken, signaleert ook LTO Noord. "Veel boeren worden momenteel door projectontwikkelaars benaderd om hun land beschikbaar te stellen voor zonnepanelen", zegt woordvoerder Roel Visser van de agrarische belangenorganisatie. "Grond is hier goedkoper dan elders in het land, dus kunnen zonneparken eerder uit. Hier zijn meer boeren te vinden die er een verdienmodel in zien." 

In Zuid-Groningen en Noord-Drenthe zijn zonneparken in voorbereiding die zo'n 200 MW aan energie gaan opwekken. Daarnaast zijn er voor nog eens ongeveer 1.000 MW aan plannen, volgens de netbeheerders. 

Wildgroei
Daarbij lijkt sprake van een wildgroei. Er is geen sturing vanuit de overheid, verklaart Brouwers van TenneT. "Voor windmolens hebben provincies en vervolgens gemeenten plekken aangewezen. Bij zonne-energie is dat niet het geval. Met als gevolg dat er ineens heel veel plannen en ideeën liggen van commerciële projectontwikkelaars. Wij gaan nu kijken hoe we die kunnen inpassen."