Meer Maastrichtenaren doen beroep op hulp

Print
Meer Maastrichtenaren doen beroep op hulp

Afbeelding: Hollandse Hoogte

In 2017 hebben ongeveer duizend Maastrichtenaren meer hulp gevraagd dan een jaar eerder. Het gaat bijvoorbeeld om poetshulp, collectief vervoer en voorzieningen die geregeld zijn in de Jeugdwet.

Sinds 1 januari 2015 zijn Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor uitvoering van de Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Participatiewet (het zogenaamde sociaal domein).

Vergrijzing
Een grote verandering, met grote financiele gevolgen. De meeste gemeenten moeten geld bijleggen omdat de financiele ondersteuning van het Rijk tekortschiet. Ook in Maastricht.

In een eerste monitor met gedetailleerde gegevens over de hulp die gevraagd en geboden wordt, constateert de gemeente Maastricht dat de vergrijzing in combinatie met het feit dat veel ouderen langer op zichzelf blijven wonen, leidt tot een grote beroep op bijvoorbeeld hulp bij het schoonhouden van het huis en collectief vervoer op maat. Ook het feit dat bijvoorbeeld de jeugdhulp dichter bij de mensen is georganiseerd, zorgt voor een grotere vraag.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen