Dotan diep door het stof voor gebruik nepaccounts op sociale media

Print
Dotan diep door het stof voor gebruik nepaccounts op sociale media

Dotan Afbeelding: ANP Kippa

Zanger Dotan is maandagmiddag op Facebook diep door het stof gegaan na beschuldigingen dat hij zijn artiestenloopbaan de afgelopen jaren een boost gaf met hulp van tientallen nepaccounts op sociale media.

Dotan geeft toe dat hij aan het begin van zijn carrière hulp heeft ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen. "Daar heb ik achteraf veel spijt van. Wat ik en mijn team deden was dom en naiëf", aldus de zanger in een filmpje op zijn Facebookaccount.

Met emotionele verhalen van fans, bijzondere ontmoetingen en fanatieke aanmoedigingen oogstte Dotan de afgelopen jaren veel lof. De zanger werd op handen gedragen, maar schijn bedriegt.

Nepprofielen
Uit een uitgebreid onderzoek van de Volkskrant blijkt dat er zo'n 140 nepprofielen zijn gebruikt om zijn voorkomen een flinke impuls te geven. Via de accounts werd gereageerd op optredens van de zanger en werd verzonnen verhalen de wereld in geholpen om het imago van Dotan op te krikken.

De Volkskrant vroeg de zanger, voor publicatie van het verhaal, om een reactie. Maar toen ontkende Dotan met grote stelligheid te hebben gesjoemeld. 

Leukemie
De zanger doet uitdrukkelijk afstand van het verhaal over het jongetje met leukemie. Hij zou de laatste wens van een ziek jongetje hebben vervuld door hem te ontmoeten. Na onderzoek van de Volkskrant bleek dat dit jongetje helemaal niet bestond. Dotan zegt dat hij niets met het verhaal te maken heeft.

"Dit is iets waar ik absoluut afstand van doe, wat niet uit mijn hoofd komt, wat ik niet heb geschreven." Hij neemt wel "volledige verantwoordelijkheid" voor het feit dat dit verhaal zo lang als reactie op Facebook heeft gestaan. "Ik had dit moeten ontkrachten en actie tegen moeten ondernemen. Dit valt niet goed te praten." 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen