Provincie: geen geld voor bezoekerscentrum Schacht Nulland

Print
Provincie: geen geld voor bezoekerscentrum Schacht Nulland

Schacht Nulland in Kerkrade. Afbeelding: De Limburger

Kerkrade - De provincie betaalt niet mee aan een kleinschalig bezoekerscentrum bij Schacht Nulland in Kerkrade.

Steun voor modernisering van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen zal evenmin vanzelfsprekend zijn, stelt gedeputeerde Ger Koopmans (Erfgoed, CDA).

De gedeputeerden Koopmans en Hubert Mackus (Monumenten, CDA) constateren dat het erfgoed er goed bij ligt. Zij wijzen verder op grote provinciale investeringen in het Museumplein en in de exploitatie daarvan in Kerkade.

Mijnverleden
De provincie vindt het belangrijk dat het mijnverleden bijzondere aandacht krijgt, benadrukken beide bestuurders. "Wij ondersteunen activiteiten met een educatief, sociaal of toeristisch karakter. Echter geen grootschalige investeringen in gebouwen of infrastructurele werken. Die worden beoordeeld binnen de IBA en bredere gebiedsontwikkeling.”

Opwaardering
Koopmans zegt dat een aanvraag voor een bijdrage aan de opwaardering van het Mijnmuseum in Heerlen op z’n merites zal worden beoordeeld, maar dat ook daarvoor globale toetsingscriteria gelden. "Gemeenten gaan erover, maar ik roep elke keer: ‘Denk goed na. Deze provincie zit vol musea die moeite hebben het hoofd boven water te houden.’”

Grote eisen
De provincie zal bovendien goed kijken naar de uitkomst van de onderhandelingen met eigenaar Walas, zegt Koopmans. "Als blijkt dat wij eigenlijk Walas aan het spekken zijn omdat zij grote eisen stellen, kijk ik er anders naar dan naar een plan waarin ook door de eigenaar behoorlijk wordt geïnvesteerd.”

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje