Asbestklus in Limburg groter dan gedacht

© Istock

Het verplicht saneren van asbestdaken wordt voor alle eigenaren samen duurder dan gedacht. Er zijn in Limburg meer daken van stallen en schuren met asbest dan geschat.

Jan Hensels

De hoeveelheid te saneren asbestdaken in Limburg valt vrijwel zeker een stuk hoger uit dan de twaalf miljoen vierkante meter waar de provincie een paar jaar geleden vanuit ging.

Miljoenen euro's De provincie sluit niet uit dat er tot wel drie miljoen vierkante meter meer aan asbestdaken ligt, bevestigt gedeputeerde Daan Prevoo. De saneringskosten vallen zo miljoenen euro’s duurder uit. In totaal zullen eigenaren van asbestdaken in Limburg tientallen miljoenen euro’s moeten ophoesten. Een precieze schatting is lastig te maken omdat sanering van het ene dak duurder of goedkoper is dan het andere.

De provincie Limburg wijst op recente cijfers in Gelderland en Overijssel waar uit inventarisatie bleek dat er veel meer gesaneerd moet worden dan gedacht. Zo werd in Gelderland eerst uitgegaan van veertien miljoen vierkante meter asbestdak, maar bleek dat het in de praktijk om wel twintig miljoen vierkante meter gaat.

Geen adresVast staat dat er ook in Limburg meer asbestdaken liggen dan waar op basis van de adresgegevens bij de eerste schatting van uit was gegaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om schuurtjes en stallen in weilanden. "Die hebben vaak geen adres”, licht een woordvoerder van de provincie toe.

De provincie is volop bezig met een inventarisatie die een nauwkeuriger beeld moet opleveren. Daarbij worden gebouwen en daken verzameld uit basisregistraties en luchtfoto’s geanalyseerd. Ook is er contact met gemeenten en omgevingsdiensten.

VerbodDe provincie verwacht voor de zomer een beeld te hebben van alle 33 Limburgse gemeenten. Ook als er meer gesaneerd moet worden, verwacht Prevoo nog altijd dat het moet lukken om voor 1 januari 2024 alle asbestdaken in Limburg gesaneerd te krijgen. Op die datum gaat het verbod op asbestdak in.

"Los van die datum vind ik gewoon dat we met zijn allen vaart moeten maken met de sanering. Elk jaar overlijden er vijfhonderd mensen als gevolg van asbest", vindt Prevoo. Als de klus inderdaad omvangrijker blijkt dan is dat voor de provincie geen reden om het project te versnellen. De provincie benadrukt dat de feitelijke sanering een zaak van de eigenaren van de daken is.