Eind aan Hoger Onderwijs voor ouderen

Print
Eind aan Hoger Onderwijs voor ouderen

Afbeelding: Archief De Limburger

Op 1 mei gaat de stekker eruit. Uitgerekend het vergrijzende Limburg dreigt de enige provincie te worden die ouderen geen HOVO-cursussen meer aanbiedt.

Hogeschool Zuyd weigert nog langer alleen op te draaien voor de kosten van het Hoger Onderwijs voor Ouderen.

Sinds 1990 verzorgt HOVO cursussen in Maastricht, Heerlen en Roermond. Ze gaan over zeer uiteen­lopende onderwerpen: van Latijn voor beginners tot filosofie en van interieurgeschiedenis tot de oerknal of de opera’s van Richard Wagner.

Gratis leslokalen
Zuyd Hogeschool stelde jarenlang gratis leslokalen en faciliteiten ter beschikking, maar heeft sinds 2013 gevraagd of HOVO kostendekkend kan gaan werken. Dat is in vier jaar niet gelukt. De organisatie krijgt te weinig cursusgelden binnen.

Zuyd meldt dat de hogeschool jaarlijks tienduizenden euro’s moet toeleggen op de activiteiten van HOVO. Pogingen de cursussen onder te brengen bij de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit of Fontys, of de kosten met die instellingen te delen, zijn gestrand.

Laatste hoop
De laatste hoop van coördinator Liesbeth Wierink – die overigens per 1 mei met pensioen gaat – is nu gevestigd op de provincie. Het CDA en 50Plus hebben vorige maand gedeputeerde Hans Teunissen gevraagd met geld over de brug te komen. Het verdwijnen van HOVO zou een verschraling betekenen van het onderwijsaanbod voor vijftigplussers, betoogt 50Plus. Gedeputeerde Teunissen laat weten dat hij de pers pas te woord kan staan nadat hij de vragen van 50Plus en het CDA heeft beantwoord. Dinsdag vergaderen Gedeputeerde Staten over de kwestie.

Gepensioneerd
In de 28 jaar van HOVO in Limburg hebben meer dan 20.000 mensen een cursus gevolgd. Met name hoogopgeleide senioren die gepensioneerd zijn, maken er dankbaar gebruik van, omdat ze liever niet willen verpieteren achter de geraniums.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje