Opluchting bij Fortuna: promotie in eigen hand na nieuwe zeperd NEC

Print
Opluchting bij Fortuna: promotie in eigen hand na nieuwe zeperd NEC

De spelers van Jong Ajax juichen na de 1-0. Afbeelding: Orange Pictures/Rob van Vliet

Fortuna Sittard kan opgelucht ademhalen: concurrent NEC verloor maandagavond ook in de herkansing van Jong Ajax. Het duel op sportpark de Toekomst eindigde in 1-0.

Door het verlies van NEC heeft Fortuna promotie naar de eredivisie nog steeds in eigen hand. Met nog twee duels te gaan staat de club uit Sittard tweede, met twee punten voorsprong op NEC. Jong Ajax gaat met één punt meer aan kop, maar mag volgens de reglementen niet promoveren. 

Herkansing
Jong Ajax won anderhalve week geleden ook al van NEC, maar die wedstrijd moest worden overgespeeld omdat bij de beloften door een fout van de KNVB een geschorste speler meedeed. De herkansing bood NEC een kans de titelstrijd nieuw leven in te blazen, maar de ploeg wist ook in tweede instantie niet te winnen. 

Gestuntel
De schamele 1800 toeschouwers in Amsterdam zagen dat het duel pas na een kwartier echt tot leven kwam. Ajax-middenvelder Matusiwa vloerde NEC-speler Verdonk met een spijkerharde tackle. Scheidsrechter Verdonk toonde hem een gele kaart, waar alles en iedereen van NEC schreeuwde om rood. 

Het spel golfde daarna op en neer, maar het was Jong Ajax dat voor het eerst echt gevaarlijk werd. De beloftenploeg profiteerde na 25 minuten optimaal van het gestuntel van de bezoekers. NEC-verdediger Heinloth dook na een voorzet onder de bal door en gaf zo Johnsen alle tijd en ruimte om de 1-0 binnen te werken. 

Kansen
Na de openingstreffer lukte het NEC niet om grip op de wedstrijd te krijgen. De ploeg van de Limburgse trainer Pepijn Lijnders wist nauwelijks gevaar te stichten en schoot in de hele eerste helft niet één keer op doel. Na de pauze was dat wel anders: achtereenvolgens kregen Groeneveld en Achahbar de kans om de stand gelijk te trekken, maar hun schoten verdwenen over en naast het doel. 

Grote mogelijkheid
In het felle duel ging naar mate de tweede helft vorderde het nodige mis. Johnsen kreeg twintig minuten voor tijd na balverlies van NEC een riante mogelijkheid de score te verdubbelen, maar hij plaatste de bal naast. De grootste mogelijkheid was aan de andere kant voor invaller Jari Schuurman; hij kon zijn ploeg nog een punt bezorgen maar faalde oog in oog met Ajax-doelman Lamprou.

Door het resultaat in Amsterdam kan Fortuna komende vrijdagavond al promoveren. Voorwaarde is wel dat de equipe van Hofland zelf wint bij Jong Utrecht en NEC punten verspeelt tegen Jong AZ.