Lau kan na drie jaar weer eten: 'Ik heb mijn oude leven terug'

Print
Lau kan na drie jaar weer eten: 'Ik heb mijn oude leven terug'

Limburger Lau Weber (71) geniet met volle tuigen van een frietje zuurvlees. Hij heeft ruim drie jaar niet kunnen eten. Afbeelding: Marcel van Hoorn

Limburger Lau Weber (71) kan zijn geluk niet op. Hij heeft ruim drie jaar lang niks kunnen eten - 'geen enkele hap' - door een maagaandoening. Daar kwam verandering in na een nieuwe ingreep van het Maastricht UMC, die in het hele land nog maar bij acht patiënten is uitgevoerd. "Ik heb mijn oude leven weer terug."

Een frietje zuurvlees eten. Geen bijzonder moment misschien voor Limburgers, maar provinciegenoot Lau Weber (71) kan zijn geluk niet op. Hij heeft ruim drie jaar niet kunnen eten. Door een maagaandoening kreeg hij sondevoeding via een slangetje dat rechtstreeks op zijn darmen was aangesloten. "Als mijn vrouw ’s avonds het eten op tafel zette, zat ik er wel bij, maar at geen hap." Nieuwe ingreep
Weber is een van de eerste patienten die een nieuwe ingreep van het Maastricht Universitair Medisch Centrum onderging, waardoor hij eindelijk weer kan eten. 

Gastroparese
De zeventiger heeft gastroparese, een aandoening waarbij de maag traag of helemaal niet werkt en het eten zich ophoopt. Patiënten zoals hij hebben voortdurend last van een vol gevoel, zijn misselijk of hebben braakneigingen tijdens het eten. Ook raken zij vaak ondervoed – Weber verloor 15 kilo. 

Bij de nieuwe methode wordt de maaguitgang wijder gemaakt, waardoor het eten makkelijker kan doorstromen naar de dunne darm. Hier is geen grote operatie voor nodig, alleen een lichte narcose. 

Acht mensen 
De Maastrichtse maagdarm- leverartsen gebruiken een endoscoop – een slangetje met camera – die via de mond en slokdarm zich een weg door de maag baant. Met een klein elektrisch mesje wordt een tunnel richting de dunne darm geboord. 
Inmiddels zijn acht mensen geopereerd. 

Vier van hen kunnen weer eten als vanouds, bij twee is het te kort dag om het resultaat te meten en bij de resterende twee lijkt de ingreep nog niet te werken. "Maar we hopen dat ook bij hen de maag nog op gang komt", zegt maag-darm-leverarts José Conchillo. De ingreep is volgens hem veel minder zwaar dan de standaardbehandelingen. Als medicatie niet helpt, krijgen patiënten vaak sondevoeding. Via de neus, of zoals bij Lau Weber, via een slangetje dat direct op de dunne darm wordt aangesloten. Patiënten met een slangetje moeten altijd een rugzakje met een voedingspomp meedragen. "Die slangetjes gaan soms lekken, raken verstopt of patiënten krijgen wondjes op de plek waar de slang uit de buik komt." En is er nog het sociale leed, zegt Conchillo. "Deze mensen kunnen niet eten. Proeven en genieten van hun eten is er niet bij." 

Proef Maastricht UMC+
Vooralsnog wordt de ingreep alleen in Frankrijk en Amerika uitgevoerd, en nu ook als proef in het Maastricht UMC+. In Nederland hebben vermoedelijk zo’n 30.000 mensen gastroparese. Exacte cijfers zijn er niet, maar het academisch ziekenhuis ziet elk jaar 60 nieuwe patiënten binnenkomen. Voor een kleine groep – zo’n 20 procent van hen – zal de ingreep uitkomst kunnen bieden. De aandoening wordt veroorzaakt door diabetes, is soms aangeboren of kan ontstaan na een complicatie van een maagoperatie. Verwacht wordt dat deze groep patiënten zal toenemen, nu het aantal diabetespatiënten al jaren groeit. 

'Ik heb mijn oude leven weer terug'
Patiënt Lau Weber voelt zich herboren door de operatie. "Ik heb mijn oude leven weer terug." Hij heeft zijn eerste vakantie er al op zitten. "Mijn vrouw en ik houden ervan om weg te gaan, maar dat ging niet door de voedingspomp. Twee keer per dag moest mijn wond verzorgd worden." 

Het was ook altijd gehannes met de pomp: even fietsen of in de tuin werken ging niet met die drie kilo extra op zijn rug. Al die jaren dat hij niet kon eten, bleef Weber er nuchter onder. "Mensen vroegen vaak: heb je nou geen trek? Maar ik had geen honger. 

Het enige dat ik ’s avonds miste was mijn stukje kaas. En af en toe een frietje zuurvlees. Heerlijk dat dat weer kan." 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen