VVD'er hackt computers BN'ers voor naaktfoto's

Print
VVD'er hackt computers BN'ers voor naaktfoto's

Fatima Moreiro de Melo en Laura Ponticorvo waren slachtoffers van de hack. Afbeelding: AD/Brunopress/ANP Kippa

De VVD heeft het Almeerse lid Mitchell van der K. geroyeerd, nu bekend is dat hij de computers van bekende Nederlanders heeft gehackt op zoek naar naaktfoto's en video's. Dat melden bronnen binnen de VVD aan deze krant. De partij spreekt van een 'walgelijke' affaire, waar zij 'geen woorden voor' heeft.

Van der K. kraakte de wachtwoorden van tientallen vrouwelijke slachtoffers en kreeg toegang tot seksueel getinte foto’s en video’s, die vervolgens op het internet belandden. Onder anderen de bekende vlogster Laura Ponticorvo en ex-hockeyinternational Fatima Moreiro de Melo werden slachtoffer van de hacks.

Confrontatie
Het nieuwe RTL5-programma Online misbruik aangepakt van Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel en presentatrice Nicolette Kluijver ontdekte de identiteit van de hacker en confronteerden hem afgelopen vrijdag met zijn daden, meldde De Telegraaf dinsdagmorgen. Een cyberteam van de politie arresteerde hem vervolgens. In afwachting van een proces is hij voorlopig op vrije voeten.

Van der K. ontkent dat hij de beelden online heeft verspreid. Hij zou wel hebben toegegeven dat hij iCloud heeft gehackt. 

Gemeenteraad
Van der K. heeft zich wel per direct teruggetrokken uit de lokale politiek. Op basis van de verkiezingsuitslag van 21 maart had hij recht op een plek in de Almeerse gemeenteraad. Volgens VVD-fractievoorzitter Hilde van Garderen zag hij af van zijn zetel wegens privéomstandigheden, maar verborg hij voor de partij dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt.

Omroep Flevoland meldde afgelopen donderdag al dat Van der K. uit de politiek gestapt was omdat hij verdachte was in een strafrechtelijk onderzoek naar computervredebreuk. De link met de foto's en filmpjes van BN'ers werd toen nog niet gelegd. Hij werd in februari al aangehouden. 

Gesprek
Volgens Omroep Flevoland heeft Van der K. enkele weken voor de verkiezingen in een gesprek met zijn partij al aangegeven dat hij niet van plan was om zitting te nemen in de gemeenteraad, mocht de uitslag daar recht op geven. 

Deze vraag of er een strafrechtelijk onderzoek liep is op dat moment wel expliciet gesteld, meldt de omroep. Het feit dat de VVD al voor de verkiezingen wist dat Van der K. niet van plan was zitting te nemen in de gemeenteraad is door de partij op dat moment niet naar buiten gebracht. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen