Warmterecords gaan eraan: donderdag mogelijk 28 graden

Print
Warmterecords gaan eraan: donderdag mogelijk 28 graden

Eperheide Afbeelding: Harry Heuts

Met temperaturen die in het Limburg kunnen oplopen tot 22 graden is het dinsdag prachtig lenteweer. Maar de komende dagen komt daar nog een schepje bovenop, stelt Weerplaza-weerman Raymond Klaassen. "Met temperaturen boven de 25 graden wordt het woensdag en donderdag echt zomers warm."

De verwachting is dat er vooral donderdag lokaal temperatuurrecords sneuvelen. Het oude record dateert uit 1988 en staat op 24,5 graden gemeten bij het KNMI-weerstation in Maastricht. Donderdag stijgt de temperatuur waarschijnlijk naar een recordhoogte van 28 graden. Ook vrijdag belooft een zonnige dag te worden met temperaturen van zo'n  25 à 26 graden.

Oostenwind 
"De zomerse temperaturen zijn het resultaat van de oostenwind die vanaf woensdag waait. De kans is groot dat donderdag aan het einde van de dag de wind vanaf zee komt", legt Klaassen uit. Aangezien het zeewater maar zo'n acht graden is, is een windscherm aan de kust dus aan te raden. 

Smeren!
Voor dinsdag raadt Klaassen mensen die de zon in gaan aan om goed te smeren of lange mouwen te dragen. Met een zonkracht van 5 is het risico op verbranding vooral tussen 12.00 uur en 15.00 uur aanwezig. "De zon heeft weinig last van de sluierbewolking en kan dus op volle kracht schijnen." Wie een gevoelige huid heeft of nog amper in de zon is geweest dit jaar kan bij deze zonkracht al in twintig minuten verbranden.

Zwemmen
Ondanks het zomerse weer blijven veel buitenzwembaden deze week gesloten. De meeste baden zijn inmiddels gevuld, maar het water is nog te koud om erin te zwemmen. De meeste buitenbaden openen hun deuren pas in de eerste weken van mei.

Bekijk hier de actuele weersverwachting

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje