Justitie: Venlose die baby ontvoerde is schizofreen

Print
Justitie: Venlose die baby ontvoerde is schizofreen

Afbeelding: iStock

Venlo - De 40-jarige Venlose die in mei 2016 haar baby ontvoerde naar Parijs is volgens het Openbaar Ministerie ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie stelt dat ze lijdt aan schizofrenie en dat deze ziekte haar keuzes beïnvloedde. Het OM vindt dat ze daarom ontslagen moet worden van rechtsvervolging.

De vrouw in kwestie, Fatima P., bekent dat ze op woensdagmorgen 18 mei 2016 haar toen drie maanden oude zoontje Damian, die op dat moment was ondergebracht in een pleeggezin van Rubicon Jeugdzorg, naar Parijs heeft ontvoerd. Na een bezoek aan haar zoontje in Horn nam ze hem mee in een rode kinderwagen. De moeder had een voorraad luiers bij zich. Diezelfde avond werden de twee als vermist opgegeven.

Frankrijk
Een dag later doken moeder en kind op in Parijs. Met behulp van de Franse politie werden ze weer teruggebracht. De vrouw kampte al langer met psychische problemen. Ze zegt zware vermoedens te hebben dat haar zoontje mishandeld werd. P. zit nu in een begeleid wonen-traject.

Schizofreen
Na psychologisch onderzoek is gebleken dat P. lijdt aan schizofrenie. Om die reden vindt het OM dat de rechtbank haar de ontvoering niet kan aanrekenen. "Deze actie is ingegeven door haar ziekte." Advocaat Joost De Bruin gaat daarin mee. Over de vordering van Rubicon Jeugdzorg van dik 2000 euro vanwege de kosten die gemaakt zijn om de baby terug te halen naar Nederland, zijn het OM en de verdediging het niet eens. Justitie vindt dat de vordering moet worden toegewezen, de raadsman niet. Uitspraak over twee weken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje