Korea's willen oorlog na 65 jaar écht beëindigen

Print
Korea's willen oorlog na 65 jaar écht beëindigen

Zuid-Koreaanse soldaten bij de gedemilitariseerde zone. Afbeelding: AFP

Zuid- en Noord-Korea willen deze maand tijdens hun gezamenlijke top een einde maken aan het militaire conflict tussen de twee landen. De twee naties zijn officieel nog in oorlog, wel is er sinds 1953 een wapenstilstand. De landen zouden voorafgaand aan de top al overleg voeren, zo melden Zuid-Koreaanse media.

Een van de stappen zou het terugbrengen van de gedemilitariseerde zone in de oorspronkelijke staat zijn. De vier kilometer brede zone niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand. De gedemilitariseerde zone ligt vol met landmijnen en prikkeldraad en wordt van beide kanten bewaakt door militairen.

De ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim Jong-un staat gepland voor 27 april. Een succesvolle top zou de weg plaveien voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider.

Winterspelen
De toenadering tussen Noord en Zuid is nu enkele maanden aan de gang. De eerste openlijke signalen waren te zien tijdens de Winterspelen in Pyeongchang, toen er diverse gezamenlijke uitingen waren. Zo ijshockeyden de vrouwen van beide landen samen in één team. Critici waren toen nog sceptisch: het zou vooral uiterlijke schijn zijn. 

Deze week staat de situatie in Korea ook hoog op de agenda bij de topontmoeting tussen Trump en de Japanse minister-president Shinzo Abe. Die is twee dagen te gast bij Trump, en zal er naar verwachting op aandringen om de Japanse belangen niet te vergeten in een eventuele deal met de Koreanen. Japan vreest dat er een akkoord uitrolt waarin Noord-Korea afziet van lange-afstand raketten die de VS kunnen bereiken, maar nog wel raketten behoudt die Japan kunnen raken.