Samen met de taxi naar het bloemschikken

Print
Samen met de taxi naar het bloemschikken

Burgemeester Heijmans (midden) bij de Stichting Met Je Hart. Afbeelding: De Limburger

Bij de lancering van zijn actieplan tegen de eenzaamheid, eind maart, pleitte Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge voor de lokale bundeling van al bestaande gemeentelijke en particuliere initiatieven.

Die zijn er genoeg. Ook in Limburg, zo blijkt mede uit reacties op onze verhalen in de voorbije weken.

Een van de mensen die zich direct na het eerste artikel in de krant meldde, was Leonora Schouwenaars-Ravenhorst (57). Zij is sinds eind 2016 de kartrekker van de stichting Met Je Hart in Weert. De stichting, die al langer ook actief is in Maastricht en in nog zeventien gemeenten in heel Nederland, neemt op een zeer laagdrempelige manier alleenstaande, eenzame ouderen ‘onder de arm’.

Gratis
Met Je Hart neemt mensen mee uit eten in een restaurant. Gaat een middag met ze pottenbakken of bloemschikken, naar het theater of naar de nonnen in het klooster. Voor de deelnemers allemaal gratis, want gesponsord door de lokale horeca, bedrijven én particulieren. "We halen ‘onze’ ouderen thuis op, met privé chauffeurs. Soms ook met een gesponsorde taxi", glundert Leonora.

"Met Je Hart laat kwetsbare ouderen die zich eenzaam voelen weer genieten. Van mooie momenten én nieuwe vriendschappen. We willen ze met elkaar verbinden". Daarom ook kiest de stichting bewust voor alleen lokale uitstapjes, al spreekt Leonora liever van structurele waardevolle ontmoetingen. In de eigen stad. "Zo komen ze mensen tegen uit hun eigen buurt en kan er wat bloeien. Zoals bij twee ouderen die wij vaker meenemen, nu ook gebeurt. Daar is Valentijn bezig. Ja, bij dat geluk springen de tranen me in de ogen."

Ellende
Leonora heeft de voorbije maanden, op bezoek bij Weertse ouderen, al heel wat ellende gezien achter veel voordeuren. Mensen die zitten te vervuilen. Stille armoede. Ouderen die geen geld hebben om met Kerst een boom of versiering te kopen. Die niet meer zelf naar de voedselbank kunnen rijden. Mensen met lichamelijk beperkingen die alleen zijn achtergebleven, maar die niet meer de kracht of de energie hebben om er zelf op uit te trekken en nieuwe contacten te maken. Stadsgenoten, gewoon bij je om de hoek, die door de maatschappij zijn vergeten. Kille eenzaamheid, dat grijpt me aan. Dan wil je gewoon iets doen. Met je hart. Laten voelen dat we ze niet vergeten zijn. Dat ze erbij horen, in onze stad."

De Weertse is wekelijks zo’n vijftien tot twintig uur druk met de stichting Met Je Hart. Alles vrijwillig. "Je krijgt er zoveel voor terug, zoveel liefde en blije gezichten. Dingen die geen cent kosten, maar voor mij van zoveel waarde zijn."

Mond vol
De overheid heeft de mond vol van strijd tegen eenzaamheid, maar heeft de afgelopen jaren een beleid  gevoerd dat daar niet bij past, vindt Leonara. "De vluchtelingen uit Syrië of andere oorlogsgebieden die hierheen komen. De politiek zet zich in voor hun gezinshereniging. Prima. Tegelijkertijd worden ouderen van elkaar gescheiden. Als het voor de man of de vrouw niet meer lukt thuis, gaat die naar een tehuis en blijft de ander eenzaam achter. Waarom maken ze in al die half leegstaande verzorgingshuizen niet een speciale verdieping waar zo’n echtpaar toch gewoon, met hulp dichtbij, kan samenwonen?"

Eters
De belangrijkste bron van inkomsten voor de stichting Met Je Hart - die in Weert wordt ondersteund door ‘ambassadeur’-topbokser Aïto Köster en burgemeester Jos Heijmans - is de campagne Eet Met Je Hart. In november en december betalen eters in negen restaurants in Weert een vrijwillige eigen bijdrage van minimaal 1 euro op hun tafelrekening. Dat bedrag gaat naar Met Je hart. "Vorig jaar hebben we daarmee 1550 euro opgehaald. Kijk, dat geeft de burger moed, qua medeleven", aldus Leonora. In Maastricht vond Met Je Hart een ambassadeur in de burgemeester zelf, Annemarie Penn-te Strake. ‘In een sociale en saamhorige stad eten we samen met ons hart’, schrijft ze op de website van de stichting. 

Ouderen
En zo heeft elke stad, iedere gemeente in Limburg wel zijn eenzaamheids-initiatieven. Overigens wel in bijna alle gevallen bijzonder gericht op ouderen. Omdat eten is iets wat je nu eenmaal niet graag alleen doet, valt op dat veel initiatieven ouderen meenemen naar een restaurant of andere eetgelegenheid. Resto Van Harte is een landelijk restaurant-initiatief met sinds enkele jaren ook filialen in Maastricht en Venlo. De Resto’s willen vooral een ontmoetingsplek zijn, waar buurtbewoners samen koken en eten, elkaar leren kennen en zo bijdragen aan de leefbaarheid in hun wijk. Het recept voor een betere buurt, luidt de slogan.

Veel stadswijken en dopen hebben een eigen ‘huiskamer’ voor eenzame oudere. Zo zagen we in de Venlose wijk Genooi - waar 23 procent van de mensen zich ernstig of zeer ernstig eenzaam voelt - dat er met hulp van pastoor Tjeu Kunnen en talrijke vrijwilligers in de (al jaren aan de eredienst onttrokken) Witte Kerk diverse dagen per week allerlei mooie activiteiten voor ouderen worden georganiseerd.

Line dance
Vanuit Geleen meldde zich Tonny Hoofs over de Stichting RUZ. Al sinds 2007 organiseert die twee keer per maand een gezellige middag in het Rode Kruis-gebouw aan de Kinkenweg 13a. Het programma ziet er steeds anders uit: er zijn lezingen, films, er wordt gekaart en binnenkort staat er zelfs een line-dance middag op het programma. Volgens Hoofs, zelf al op leeftijd, zijn de middagen zo’n succes dat er laatst een ledenstop moest worden afgekondigd.

Terug naar Wat beweegt Limburg