Venlo worstelt met plan voor windmolens

Print
Venlo worstelt met plan voor windmolens

Afbeelding: iStock

Venlo - De raad Venlo worstelt met het dossier windmolens. De provincie zet het plan door, de vraag is of Venlo naar de rechter stapt. En wat dit betekent voor de coalitieonderhandelingen.

De gemeenteraad van Venlo legt zich niet zonder meer neer bij het besluit van de provincie om het plan voor negen windmolens in het buitengebied van Boekend toch door te zetten. Maar tot snelle actie lijkt het niet te komen.

Een raadsmeerderheid stemde in maart tegen de komst van het windmolenpark, maar was vooral tegen het feit dat vijf van de negen geplande molens buiten het eerder aangegeven voorkeursgebied kwamen en daardoor te dicht bij de eerste woningen.

Ergernis
Omdat het college en initiatiefnemer aangaven dat aan het plan niet getornd kon worden en het dus alles of niets was, koos de raad voor niets. De verbazing en ergernis bij de partijen is dan ook groot nu de provincie aangeeft het plan alsnog door te zetten en gebruik te maken van de mogelijkheid zelf een bestemmingsplan te maken door te wijzen op het provinciaal belang. De gemeenteraad kan naar de rechter stappen.

Geen initiatief
Maar met de coalitieonderhandelingen in volle gang, worden de kaarten nog op de borst gehouden. Alleen de PVV geeft al aan het college en de partijen die onderhandelen over de nieuwe coalitie aan de tand te willen voelen. De VVD die in maart nog tegen het plan was, zegt nu nog een standpunt te moeten innemen. Het destijds verdeelde CDA laat weten in ieder geval niet het initiatief voor een debat over windmolens te nemen.

Overgang
"Het lastige is dat we in een overgang zitten naar een nieuw college. Het huidig college is voorstander van het plan, we moeten dus wachten op een nieuw college”, geeft PvdA-raadslid Hay Janssen aan. De PvdA is één van de vijf partijen die momenteel onderhandelen over een nieuwe coalitie. Zelf was de partij verdeeld over het plan, GroenLinks was voorstander. EENLokaal, SP en nieuwkomer 50PLUS (in het verkiezingsprogramma) waren tegen het plan.

Niet gelukkig
De tegenstanders van toen geven aan niet gelukkig te zijn met de ingreep van de provincie, maar in het kader van de coalitieonderhandelingen wordt niet aangegeven of ze ook daadwerkelijk van mening zijn dat de gang naar de rechter nu de beste optie is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen