Veeboer vecht intrekken vergunning geitenstal aan

Print
Veeboer vecht intrekken vergunning geitenstal aan

Afbeelding: iStock

Eys - Veeboer Stef Limpens gaat in beroep. Hij is het niet eens met het intrekken van de vergunning voor zijn nieuwe geitenstal in Eys.

De procedure kan opnieuw maanden in beslag nemen, vreest de rechtbank.

Hij begrijpt niets van het besluit van de gemeente Gulpen-Wittem. Waarom heeft die de verleende vergunning voor zijn nieuwe geitenstal ingetrokken, terwijl hij toch alleen maar minder dieren wil houden dan aanvankelijk de bedoeling was?

Raadsel
Veehouder Stef Limpens staat voor een raadsel. Zijn raadsman Ton Crasborn eveneens. In zijn ogen riekt die plotselinge koerswijziging van de gemeente, amper een week vóór de geplande rechtszaak, naar willekeur: "Dit druist in tegen de algemene uitgangspunten van behoorlijk bestuur."

In principe zou rechter René Kleijkers zich dinsdag in Roermond buigen over de bezwaren die om­wonenden van Limpens’ bedrijf in Eys bij de gemeente Gulpen-Wittem hebben ingediend tegen de verleende vergunning. Vorige week trok de gemeente die vergunning echter in nadat Limpens een nieuw plan had ingediend, nu voor een stal met 650 geiten in plaats van de oorspronkelijke 805.

Procedure
Daarmee is volgens de rechtbank een nieuwe situatie ontstaan. Kleijkers schorste de zitting dinsdag even om te bekijken hoe de procedure nu vervolgd moet worden.

Crasborn zou het liefste zien dat de rechter de gemeente gelast om opnieuw rond de tafel te gaan zitten met Limpens. "Mijn cliënt moet vooruit kunnen met zijn bedrijf", benadrukt hij. "Deze kwestie sleept zich nu al twee jaar voort."

Duidelijkste
De rechter voelde daar niets voor. Hij besloot om een nieuwe procedure te starten, met het bezwaar van Limpens tegen het intrekken van de vergunning als uitgangspunt. Dat is voor iedereen het duidelijkste, verwacht hij. "Maar het staat u natuurlijk vrij in de tussentijd met elkaar te praten."

Door het opstarten van een nieuwe procedure zijn de rollen opeens anders verdeeld. Limpens kwam dinsdag als belanghebbende naar de rechtbank, maar werd nu op slag partij in het geding.

Omwonenden
De omwonenden, die met het intrekken van de vergunning in feite hun zin hebben gekregen, worden van partij plotsklaps belanghebbenden. Formeel spelen zij daardoor geen directe rol meer in het proces.

Kleijkers begreep dat Limpens vooruit wil, maar liet doorschemeren dat de nieuwe procedure waarschijnlijk pas na de zomervakanties op de agenda komt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje