‘Loods Geleen kan dicht na vondst miljoenen aan drugs’

Print
‘Loods Geleen kan dicht na vondst miljoenen aan drugs’

Afbeelding: ANP

Een tip leidde het Team Ondermijning Limburg naar de loods op het terrein van moskee Al Houda in Geleen. Daar lagen voor vele miljoenen aan drugs. De rol van de eigenaar/verhuurder van de loods wordt nu onderzocht.

De grootschalige drugsvondst, afgelopen vrijdag in een loods op het terrein van moskee Al Houda in Geleen, is "aanleiding genoeg" voor bestuurlijke sluiting van de loods, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft nog geen besluit genomen. Hij wacht eerst de interne bestuurlijke rapportage af. Hoelang dat gaat duren, is onbekend.

Tip
Het Team Ondermijning Limburg is op basis van een tip waarover geen mededelingen worden gedaan, de loods binnengevallen. Het team is gespecialiseerd in het opsporen van illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Wat de rol van de eigenaar (tevens verhuurder) van de loods is, wordt nog onderzocht. Het OM kan daar nog niets over zeggen. De Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek is eigenaar van de moskee en loodsen op het terrein aan de Borrekuilstraat. Ze heeft vergunning voor verhuur van de loodsen.

Geen relatie
Volgens het OM is er geen relatie met het lopende onderzoek naar witwaspraktijken door deze stichting en de liefdadigheidsstichting Babycare. In dit onderzoek wordt gekeken naar ‘onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties met personen in het Midden-Oosten’.

De voorzitter wordt verdacht van witwassen, de secretaris (tevens vicevoorzitter van de moskee) wordt ook verdacht van financiering van terrorisme, ronselen voor de jihad en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zit sinds november vast.

Twaalf miljoen euro
De 3660 kilo hasj die vrijdag op opgeslagen pallets werd gevonden, vertegenwoordigt een straatwaarde van 12 miljoen euro, laat het OM weten. Daarnaast zijn 2500 kilo aan grondstoffen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen.

De totale waarde van de vangst ligt boven de 20 miljoen euro. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de herkomst en handel van de drugs. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht of mensen gehoord in het onderzoek.

Gestolen auto's
Twee jaar geleden werden in een andere loods op het terrein gestolen auto’s gevonden. Uit het onderzoek moet blijken of dat verband houdt met deze zaak of er los van staat.

De moskee was dinsdag telefonisch niet bereikbaar. Ook de advocaat van Al Houda was niet bereikbaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen