Medewerkers ziekenhuis ontslagen na inkijken patiëntendossiers

Print
Medewerkers ziekenhuis ontslagen na inkijken patiëntendossiers

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Ontslagen medewerkers en reprimandes. Sinds het elektronisch patiëntendossier er is hebben Limburgse ziekenhuizen opgetreden tegen werknemers die dossiers zonder permissie bekeken. VieCuri spant de kroon.

Het VieCuri Medisch Centrum (Venlo/Venray) heeft sinds de invoering van het elektronisch patiënten dossier (EPD) in 2015 drie medewerkers ontslagen omdat ze onrechtmatig patiëntendossiers hebben ingezien. Ook zijn er tien waarschuwingen uitgedeeld. Dit laatste gebeurde ook bij andere Limburgse ziekenhuizen, zo blijkt uit een rondgang.

Onbevoegde inzage
Bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC) zijn de afgelopen drie jaar dertien zaken over onbevoegde inzage in een dossier behandeld door de commissie disciplinaire maatregelen.

"We gaan niet in detail over de maatregelen die getroffen zijn maar die variëren van een berisping met aantekening in het personeelsdossier tot voorwaardelijk strafontslag en een onvoorwaardelijke schorsing van een maand zonder behoud van salaris. Alle gevallen zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, aldus een woordvoerder. Bij zowel Zuyderland (Sittard/Heerlen), Laurentius (Roermond) en Sint Jans Gasthuis (Weert) is de afgelopen jaren eenmaal een officiële waarschuwing uitgedeeld.

Misbruik
Alle ziekenhuizen in Limburg werken met een EPD. In principe hebben alleen zorgverleners met een behandelrelatie tot de patiënt toegang tot dit dossier. Automatisch wordt er geregistreerd wie er in het dossier kijkt. De ziekenhuizen zeggen regelmatig met steekproeven te kijken naar mogelijk misbruik.

Het ongeoorloofd meelezen in patiëntendossiers kreeg begin deze maand landelijk aandacht nadat tientallen medewerkers van het Haga Ziekenhuis in Den Haag het medisch dossier van realityster Barbie hadden ingekeken.

Extra beveiliging
Bij het UMC kan iedere patiënt een VIP-status aanvragen die zorgt voor een extra beveiliging omdat medewerkers dan de reden moeten aangeven waarom ze in het dossier kijken. Bij VieCuri kunnen personen, die om welke reden dan ook in de belangstelling staan, anoniem in het EPD worden opgenomen.

Bij het Laurentius en Zuyderland hebben BN’ers geen aparte vertrouwelijke status, maar mocht het nodig zijn, dan kan er extra bewaking op worden gezet. Naar aanleiding van de ‘Barbie-zaak’ houden ze in het Weerter ziekenhuis "procedures tegen het licht om te beoordelen of deze moeten worden aangepast."