Ergernis over verkeersoverlast Maastricht na afsluiting in België

Print
Ergernis over verkeersoverlast Maastricht na afsluiting in België

De Belgen hebben de viersprong in Smeermaas helemaal afgegrendeld. Afbeelding: Harry Heuts

Maanden werk aan een kruispunt in Smeermaas zorgt voor groeiende onvrede. Ook in Maastricht. Kilometers omrijden en onveiligheid zijn het gevolg.

De bouw van de A2-tunnel en het verleggen van de Noorderbrug in Maastricht leverden amper klachten op. Herinrichting van een doorsnee kruispunt in het Belgische buurdorp Smeermaas daarentegen ontwricht het verkeer in de grensstreek ten noorden van de stad, met toenemende ergernis over overlast en onveilige situaties.

Omweg
De Belgen hebben de viersprong in Smeermaas helemaal afgegrendeld voor het vernieuwen van de riolering en wegwerkzaamheden. Gevolg is dat - bijvoorbeeld - het winkelcentrum in Smeermaas voor veel Maastrichtenaren uit het westelijk deel van de stad alleen bereikbaar is met een lange omweg via Veldwezelt.

Omgekeerd geldt hetzelfde voor Belgen en Nederlanders die in Lanaken wonen en in Maastricht werken of een zaak hebben. Alle verkeer wordt naar één weg gedwongen, met lange opstoppingen als resultaat. De Maastrichtenaren die aan de Bosscherweg wonen - vertegenwoordigd door buurtvereniging Tussen Sluis en Grens - zijn de ellende inmiddels spuugzat. Ze zagen zich ook nog eens geconfronteerd met een plotse en onaangekondigde afsluiting van één rijbaan van ‘hun’ Bosscherweg, waardoor de bereikbaarheid van hun huizen ook nog eens sterk is verslechterd. Even een boodschap doen betekent tot een uur omrijden of verkeersregels overtreden. In een brief aan het stadsbestuur maken ze melding van een ‘zeer onveilige verkeers­situatie’ voor alle weggebruikers.

Hulpdiensten
Ook de bereikbaarheid door hulpdiensten baart nu zorgen. De afsluiting wordt namelijk massaal genegeerd, waardoor weggebruikers die zich wel aan de regels houden, in conflict komen met overtreders van de regels. ‘Een en ander heeft al tot agressie geleid tussen goede en foute weggebruikers’, meldt Tussen Sluis en Grens aan het Maastrichtse stadsbestuur. De bewoners pleiten voor een doseerlicht, om de weg toch beurtelings in twee richtingen te kunnen berijden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje