Vliegtuigmotor ontploft: vrouw overlijdt nadat ze naar buiten wordt gezogen

Print
Een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines heeft dinsdagavond een noodlanding moeten maken nadat een van de motoren ontplofte. Dat melden Amerikaanse media. Een vrouwelijke passagier overleed nadat zij gedeeltelijk naar buiten werd gezogen door een gebroken ruit.

Het vliegtuig was met 143 passagiers en 5 bemanningsleden onderweg van New York naar Dallas toen plotseling een van de motoren het begaf. De piloten besloten een noodlanding te maken op het vliegveld van Philadelphia. 

Zwaargewond
Door de ontploffing brak één van de ramen van het vliegtuig. Volgens de vader van één van de passagiers werd een vrouw vervolgens gedeeltelijk naar buiten gezogen. Passagiers wisten haar weer terug het vliegtuig in te krijgen. De vrouw is zwaargewond richting het ziekenhuis vervoerd, maar overleed daar enige tijd later. Zeven andere inzittenden raakten lichtgewond.

Supereng
Op Facebook en twitter deelden passagiers beelden van het ongeluk. Marty Martinez, die de daling live uitzond op Facebook, liet aan Fox News weten: "We gingen zo'n tien tot vijftien minuten naar beneden. Iedereen werd gek, iedereen huilde. Het was een superenge ervaring."

Timothy Bourman schreef op Facebook: "Iedereen in dit vliegtuig is in god gaan geloven. Ik heb tot hem en zijn engelen gebeden. De motor ontplofte. De deur ging open. De flaps stopten met werken. Er zat een groot gat in het vliegtuig. We verloren één van onze vrienden aan een hartstilstand ten midden van dat alles. Ik ben nog nooit zo bang geweest terwijl ik op hetzelfde moment zoveel vertrouwen had en zoveel bad. Wie heeft een masker nodig als je god hebt?"

Volgens vliegtuigexpert Benno Baksteen is het hoogst uitzonderlijk dat een vliegtuigmotor ontploft, maar horen piloten ook op één motor te kunnen landen. "Daar zijn ze voor ontworpen", aldus Baksteen. Het gat in het raam kan volgens hem echter ook veroorzaakt zijn door het losraken van plaatmateriaal. Baksteen: "Wanneer een motor ontploft, hoort dat niet voor schade te zorgen aan het vliegtuig." 

Luchtdruk
Uit het feit dat er luchtmaskers naar beneden zijn gekomen, maakt Baksteen op dat er sprake is geweest van luchtdrukverlies. "Als dat op zo'n grote hoogte gebeurt, kan dat tijdelijk een sterke luchtstroom tot gevolg hebben. Omdat de druk in het vliegtuig anders is dan de luchtdruk buiten, baant de lucht in het vliegtuig zich een weg naar buiten. Daardoor kan de vrouw dus zijn meegezogen, zeker als ze geen riem droeg. Om helemaal weggezogen te worden moet het gat echter wel heel groot zijn."

Het is nog onduidelijk waardoor de motor precies is ontploft. Southwest Airlines doet daar onderzoek naar.