De erfenis van de eerste zomerse dag: stadsparken vol met troep

Het resultaat van een van de eerste zomerse dagen, een park vol met troep. Afbeelding: Jeroen Janssen

Een enorme hoeveelheid blik, plastic, peuken en andere rotzooi. Het is de oogst van een van de eerste mooie dagen in de Maastrichtse stadsparken.

Het was de eerste zomerse dag, afgelopen dinsdag. Het kwik steeg tot een aangename 25 graden en Maastricht trok er massaal op uit. Het resultaat: overvolle terrassen en pleinen. In de stadsparken was het een kluwen van mensen die genoten van de lentezon. Sommigen maakten van de gelegenheid gebruik om een potje te voetballen, anderen waagden zich aan gymnastische oefeningen en her en der werd er een boek gelezen.

Naarmate het eind van de dag naderde en de temperatuur zakte, stroomden de parken leeg. Wat achterbleef was een grote troep: drankblikjes, peuken, verpakkingen van snoep en voedsel, plastic zakjes en papiertjes. De volgende ochtend gingen medewerkers van de MTB massaal aan de slag om het park te bevrijden van de troep. Geen geringe klus want tot in de perken was het afval gedumpt en dat terwijl er overal in het park vuilnisbakken geplaatst zijn.

Blijkbaar is het voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid om hun eigen troep op te ruimen en het park zo achter te laten zoals het iedere ochtend weer wordt aangetroffen: aangeharkt en schoon.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje