Column: Quiz Night

Print
Column: Quiz Night

Afbeelding: Peter Schrijen

Ik ben een groot liefhebber van café-quizzen. Een avondje strijd wie is de beste in nutteloze kennis vind ik vermaak van de bovenste plank.

Jarenlang speelde ik met een vaste groep taxichauffeurs en centralisten in diverse kroegen in de stad de Murphy’s Quiz Night. De laatste jaren maak ik deel uit van een beroepsmatig variabeler gezelschap en pijnigen we onze hersens tijdens de Quiz Night van quizmaster Guido Gerrits. In het dagelijks leven behoort hij tot het team van barmannen en obers van café In den Ouden Vogelstruys. In die hoedanigheid is de look-a-like van special agent Dale Cooper (Twin Peaks) een hartstikke aardige vent. De avonden dat hij het café omtovert tot een arena vol spelletjesmensen kan ik niet zelden zijn bloed wel drinken. Dat is sowieso bijna altijd het geval bij het laatste deel van de quiz, de muziekronde. Ergens eind jaren ‘80 ben ik afgehaakt bij het volgen van populaire muziek. Dus de hits van pak hem beet de laatste 30 jaar doen mij vooral de ougsbraoje laten fronsen. Gelukkig begint de quiz vrijwel altijd met tien Maastricht-vragen. Dat is in het algemeen de ronde die mij in staat stelt om een bijdrage te leveren aan het puntenaantal van ons team Boef & Co.

Zo een avond is niet bepaald een feest voor mensen als Assad, Erdogan, Poetin of Trump. Net zo min voor heel veel via sociale media zelf-nieuws-brengers en anderen die de eigen waarheid – ook al wordt honderd keer het tegendeel bewezen – als de enige waarheid beschouwen. Lijkt me wel een mogelijkheid topvermaak in de kroeg te brengen. Een quizavond met louter teams gevormd door erkende verspreiders van halve waarheden en hele leugens. Ben dan vooral benieuwd of onze geliefde quizmaster het einde van zijn eigen evenementje haalt. Ik denk dat na een vraagje of drie Trump al zijn eerste twitterbericht de wereld heeft ingestuurd met de mededeling: ‘The quizmaster of The Struys is a liar, the worst liar ever. Fake answers. This man belongs in jail.” Daar hoeft onze Guido niet per se nerveus van te worden. Dat zijn maar woorden. Du moment dat Poetin vals begint te kijken of Assad nerveus met de ogen begint te draaien moet hij echt gaan uitkijken. Vinden zij dat hun antwoorden op zijn vragen wel goed zijn en door hem toch  fout worden gerekend dan kan het zo maar zijn laatste avond als quizmaster zijn. Daar kan hij gif op in nemen.

Dus laten we de quiz maar gezellig Maastrichts houden. Deze stad zo rijk met historie bedeeld beschikt weliswaar ook over een aardig contingent aan lieden die het niet zo nauw nemen met de feiten; maar die staan zo ver ik weet niemand naar het leven als ze in het ongelijk worden gesteld. Ik zou het wel spannend vinden om een keer een oer-Sjengen Quiz Avond mee te mogen maken. Een avond met louter vragen die vooral de prikkel ‘us aajd Mestreech geit nao de kloete door de elite, Hollenders en de universiteit’ flink vergroot. Vragen zat die tot heerlijke animositeit gaan leiden. Laat mij alvast een paar voorzetten geven;  een doorgang in een walmuur; de vlam van Minckeleers en is de Tapijn Maastrichts of Hollands erfgoed?