Meerderheid Tweede Kamer positief over fusie Beekdaelen

Print
Meerderheid Tweede Kamer positief over fusie Beekdaelen

Afbeelding: Beekdaelen.nl

Nuth / Amstenrade / Schinveld - Een groot deel van de Tweede Kamer heeft woensdag in een plenair debat positief gereageerd op het herindelingsvoorstel van de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken.

De drie gemeenten willen vanaf 1 januari 2019 samen verdergaan als Beekdaelen.

Criteria
In totaal werden tijdens het debat negen herindelingen behandeld. Volgens een meerderheid voldoen al deze fusies aan de geldende criteria, zoals draagvlak en bestuurskracht. Alleen SP, SGP, 50Plus en PVV lieten zich kritisch uit over de vele voorliggende fusies. "Er is geen enkel bewijs dat een fusie goed is voor de burgers", zei PVV’er Martin Bosma. Komende dinsdag stemt de Kamer over het voorstel.

Buitenspel
Alleen Henk Krol van 50Plus noemde Beekdaelen specifiek in zijn betoog, toen hij de fusies een voor een langsging omdat het volgens hem overal ‘schuurt’: "De fusie van Nuth, Schinnen en Onderbanken was ook geen feest. De kern Schimmert met ruim drieduizend inwoners spreekt van gedwongen uithuwelijken en stelt dat de bewoners buitenspel zijn gezet ondanks talloze pogingen om gehoord te worden."

Halte
Maar gezien het grote aantal voorstanders is de verwachting dat de heringdelingstrein de Tweede Kamer dinsdag zonder problemen zal passeren. Ook bij de behandeling in de Eerste Kamer later dit jaar worden geen verrassingen meer verwacht. Voordat de drie gemeenten op 1 januari fuseren, worden er op 21 november nog herindelingsverkiezingen gehouden.