Zandvoort nog steeds in gesprek over Grand Prix van Nederland

Print
Zandvoort nog steeds in gesprek over Grand Prix van Nederland

Max Verstappen en Bernhard van Oranje tijdens de presentatie van het programma van de derde editie van de Jumbo Racedagen. Afbeelding: ANP

De ambities om Formule 1 weer naar Zandvoort te halen zijn onverminderd hoog. Eigenaar van het circuit Prins Bernhard van Oranje: "We zijn nog steeds in gesprek met de FOM."

Uit onafhankelijk onderzoek bleek eind vorig jaar dat er geen onoverkomelijke organisatorische hobbels zijn om de Formule 1 terug naar Zandvoort te halen. De actuele status, een klein halfjaar verder? "Onveranderd. We zijn nog steeds in gesprek met de FOM", zegt Prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit in Zandvoort. "De grootste uitdaging is dat je heel veel landen hebt die Formule 1 willen hebben, in Europa ook veel mét overheidssupport. Wat dat betreft hebben we een moeilijk concurrentievlak. Dan moet je het niet alleen als circuit, maar ook écht als Nederland willen doen."

Roots
Met de FOM (Formula One Managementgroup) is er afgesproken dat er inhoudelijk geen uitspraken worden gedaan over de gevoerde gesprekken. "Maar wat me positief stemt is dat ze bij de FOM heel erg op de lijn zitten van de historie. Als er races op de kalender komen, willen ze heel graag de roots laten herbeleven. Dat vinden ze geweldig. Maar goed, we zijn niet de enige."

Historie genoeg in Zandvoort, waar tot 1985 jaarlijks de Nederlandse Grand Prix werd afgewerkt. Maar het TT-circuit van Assen lijkt puur qua faciliteiten de betere papieren te hebben. Zo lijkt nu een beeld te ontstaan dat er een wedstrijdje gaande is tussen Assen en Zandvoort. "Dat beeld heb ik helemaal niet’‘, reageert Van Oranje. "De grootste uitdaging is om het überhaupt als Nederland gedaan te krijgen. En het dan ook financieel rond krijgen."

Waanzinnig
Er zijn al wat moderniseringen aan het asfalt en de paddock doorgevoerd in Zandvoort. "Maar Formule 1 is een los traject’‘, legt Van Oranje uit. "Als F1 komt, is dat een losse stichting die dat gaat doen. Het circuit zelf loopt waanzinnig. Nieuw asfalt erbij, een grote ruimte in de paddock. Plannen voor een hotel en een evenementenhal. Dat loopt gewoon door."

Nu nog de FOM zover krijgen dat het grootste autosportcircus weer naar Zandvoort trekt. Wat dat betreft kan het helpen dat er naast Verstappen met Daniel Ricciardo en David Coulthard weer twee (ex-)coureurs het illustere asfalt op gaan tijdens de Jumbo Racedagen. "Het is super spectaculair hier. Niet zoals in Melbourne, hier heb je wél inhaalmomenten. Ondanks dat we 30 jaar geen Formule 1 hadden, blijft dit heel gaaf hier. Dat zeggen alle coureurs."