Provincie: 1,1 miljard voor een duurzaam Limburg

Print
Provincie: 1,1 miljard voor een duurzaam Limburg

Premier Rutte (L) en gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: Provincie Limburg

De provincie heeft een investeringsplan van 1,1 miljard euro om Limburg duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Gouverneur Theo Bovens heeft het plan woensdagmiddag overhandigd aan premier Mark Rutte.

Het gaat om een investeringsagenda voor de komende vier jaar van Limburgse overheden, werkgevers en woningcorporaties die samen bereid zijn ruim 932 miljoen euro te investeren in verduurzaming en het wegwerken van knelpunten in Parkstad. Van het Rijk wordt een bijdrage van 172 miljoen gevraagd.  

Projecten
De elf projecten die in het vuistdikke plan staan zijn goed voor 34.000 arbeidsjaren. Het gaat onder meer om de uitrol van de warmtenetten in Sittard-Geleen, Maastricht, Roermond, Weert en Parkstad, 30.000 sociale huurwoningen energieneutraal maken en een uitbreiding van het leenfonds voor verduurzaming van woningen. Extra aandacht gaat naar de Regio Parkstad. Daar zullen veel lege winkels en kantoren uit de markt worden gehaald, en 10.000 verouderde particuliere woningen worden opgeknapt of gesloopt.

Agenda's
Het kabinet heeft 950 miljoen euro beschikbaar voor alle regionale investeringsplannen in Nederland. Limburg hoopt 172,5 miljoen euro uit die pot te krijgen. Het Limburgs aanbod wordt nu in De Haag gepresenteerd omdat het kabinet half mei de criteria vaststelt voor regionale investeringsagenda’s. "Dat willen we voor zijn. Misschien kunnen we met ons voorstel die criteria nog beïnvloeden.”, aldus Bovens. Afhankelijk van de reactie van het Rijk, kunnen de plannen nog worden aangepast. "Ze zijn niet in beton gegoten.”

Los van de voorstellen voor de transformatie van Parkstad en de verduurzaming van Limburg zit in het pakket ook een investeringsplan voor de verduurzaming van de chemiefabrieken op Chemelot. Daarbij gaat het om 330 miljoen euro. Wie daarvan wat gaat betalen, wordt in Den Haag inzet van onderhandelingen aan de Industrietafel van het Klimaatakkoord.  

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje