Geen vervolging agent in bankmolzaak

Print
Geen vervolging agent in bankmolzaak

Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo - Een lid van het arrestatieteam dat in juli 2017 in Zundert een van de overvallers in de zogenaamde bankmolzaken in Venlo en Zundert neerschoot, wordt niet vervolgd.

Justitie onderneemt geen verdere stappen, omdat de agent volgens onderzoek van de rijksrecherche uit noodweer heeft gehandeld. De verdachte die werd neergeschoten, de 42-jarige Louis C. uit Breda, is het daar niet mee eens. Zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen wil via het gerechtshof in Bosch afdwingen dat de AOT-er (Aanhoudings- en Ondersteuningsteam) zich alsnog voor de rechter moet verantwoorden.

Voorgelicht
De Maastrichtse strafpleiter vindt dat een gewapend arrestatieteam in Zundert verkeerd is voorgelicht. In een politiebriefing zou zijn verteld, dat bij de beroving in Venlo eerder die maand grof fysiek geweld zou zijn gebruikt en de overvallers dus vuurwapengevaarlijk zou zijn. "Op camerabeelden is te zien dat het slachtoffer in Venlo is geduwd en dat de daders hem de tas met geld uit de handen gristen. Niet meer, niet minder." 

De politieman die in Zundert op C. schoot, beweert dat hij uit lijfsbehoud heeft gehandeld toen hij een kogel afvuurde. "Hij (de verdachte, red.) wilde schieten en ik zorgde ervoor dat ik eerder was. Het was hij of ik”, verklaarde de agent. De politieman zou achteraf pas hebben gehoord dat het een imitatiewapen was dat op hem gericht was.

Kogelresten
Uit het onderzoek van de rijksrecherche blijkt nog iets op opmerkelijks: de kogelresten die een arts uit de schotwond van C. heeft gehaald, zijn verdwenen. Ze blijken per vergissing in het politiebureau van Venlo in een vuilnisbak te zijn gegooid. 

Politie en justitie denken dat C. behalve bij de verijdelde overval in Zundert ook betrokken is geweest bij de beroving van 63-jarige man uit Duitsland op 19 juli in Venlo. De Duitser werd beroofd van  de 155.000 euro die hij net bij de Rabobank had opgehaald. De overvallers zouden zijn ingeseind door Lorenzo J. uit Breda, een 25-jarige uitzendkracht van die bank die als ‘mol’ fungeerde en ook de tip over Zundert zou hebben gegeven. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje