Buitenplaats Vaeshartelt wordt een vlinderparadijs

Print

Afbeelding: Butterfly House

Op een perceel van Kasteel Hotel Vaeshartelt is woensdagmiddag begonnen aan een aanleg van een vlindertuin.

Stichting The Butterfly House en Buitenplaats Vaeshartelt vonden in het horecabedrijf een partner dat ondersteuning geeft om in dit gebied jong en oud in de gelegenheid te stellen de natuur op een bijzondere wijze te ontdekken. Dat juist vandaag een aanvang werd gemaakt van de vlindertuin was niet toevallig. Het is namelijk de Nationale Inzaaiweek. En waar begint een tuin aanleggen onder andere mee? Juist! Inzaaien.

Volgens Stefan Cools, erkend vlinderspecialist en in die hoedanigheid verbonden aan de Butterfly House, zegt dat deze nieuwe ‘groene plek’ veel meer behelst dan alleen maar het aanleggen van een vlindertuin. “Hier in Vaeshartelt gaan we ons inspannen een breed publiek te laten ontdekken hoe de vlinder een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van onze natuur; maar dat is niet onze enige opdracht. Verbinding creëren tussen mens en natuur vinden we net zo belangrijk.” De initiatiefnemers hopen met een keur aan activiteiten de komende maanden veel mensen enthousiast te maken een bezoek te brengen aan de vlindertuin. Zo zal ongetwijfeld de inmiddels befaamde Vlindermobiel van Stefan Cools opduiken. Ook vlinderwandelingen staan binnenkort al op het programma.

Vandaag (woensdag 18 april) was het evenwel vooral een dag van aanpoten. Kinderen uit de buurt, studenten van United World College en volwassenen droegen hun steentje bij aan het inzaaien van het veld. Van die werkzaamheden krijgen bezoekers nog maandenlang plezier. Cools: “Komende zomer zijn de planten en struiken al hoog genoeg om van te genieten; maar in het najaar zal het een grote bloemenzee zijn en kun je pas echt verdwalen in de vlindertuin.”

En hoe het met de vlinders in het Maastrichtse is gesteld? Volgens Butterfly House goed. “We hebben vandaag een flink aantal vlinders gespot. We zagen onder meer het oranjetipje, zandoogje, blauwtje, koolwitje en dagpauwogen. Dat is niet heel erg verrassend. Vlinders vinden het namelijk fijn op plekken waar de natuur in balans is, daar waar de natuur optimaal bloeit. En Buitenplaats Vaeshartelt is zo een gebied.

Wie meer over de Vlindertuin wil weten en interesse heeft in de activiteiten, breng een bezoek aan de websites Butterfly House en Buitenplaats Vaeshartelt.  

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje