Rellende leerlingen smijten met meubels, school belt politie

Print
Leerlingen van VMBO in Maastricht hebben zich woensdag misdragen.

Ze zetten de aula op stelten en smeten onder andere met stoelen en tafels in het rond. Het relletje speelde zich 's ochtends af op de laatste schooldag op deze middelbare school in de Maastrichtse wijk Scharn. 

LSD
Normaliter wordt zo’n laatste schooldag - ofwel 'LSD' - gevierd met stunts of ludieke activiteiten. Ditmaal kon dat niet doorgaan omdat er dezelfde dag tentamens plaatsvonden. "Een groepje van vier à vijf man pikte dat niet en begon met die meubels te smijten", zegt teamleider Patrick Ummels. De politie werd erbij gehaald en kwam met vier man sterk, aldus de teamleider. Aanhoudingen zijn niet verricht. "Maar we hebben de betreffende jongeren in de smiezen. Van sommigen hebben we al contact gehad met de ouders en er zijn ook al straffen uitgedeeld. Zo moet een van de leerlingen drie dagen terugkomen naar school en kan hij niet meedoen aan de activiteiten van de Onderwijs Anders-dagen. Straffen voor de anderen volgen nog."

Minder fraai
VMBO Maastricht valt onder de scholenkoepel LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs). Jeffreye Vossen van de centrale directie van LVO Maastricht: "Die LSD is altijd een dag vol incidenten. Helaas zijn er deze dag ook minder fraaie dingen gebeurd en daar circuleren nu filmpjes van op social media. Jammer genoeg zijn er altijd leerlingen die de gelegenheid te baat nemen en te ver gaan."

Reorganisatie
LVO Maastricht was dinsdag al uitgebreid in het nieuws omdat er flink geschoven gaat worden met het lerarenbestand. Zo’n 125 docenten, een vijfde van het totaal, krijgt elders in de provincie een nieuwe baan aangeboden. De reorganisatie is nodig omdat het aantal leerlingen in Maastricht terugloopt, deels door krimp en deels door uitstroom naar Heuvelland en België. De ingreep in het lerarenkorps heeft tot veel onrust geleid op de Maastrichtse scholen van LVO: Bernard Lievegoedschool, Bonnefanten College, Porta Mosana College, Sint Maartenscollege en Terra Nigra.

Stil protest
Onder de leerlingen van Porta Mosana is een bericht verspreid van de leerlingenraad, waarin wordt gemeld dat er donderdag een 'collectief stil protest' zal plaatsvinden omdat men zorgen heeft over de kwaliteit van het onderwijs als zoveel docenten afvloeien. "De leerlingenraad wil graag één gezamenlijke actie met een duidelijke boodschap. Het is niet de bedoeling om op eigen houtje actie te voeren. Dit leidt alleen maar tot meer onrust", aldus de voorzitter van de leerlingenraad in het bericht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje