Toerist hielp kerk in Thorn te redden

Print
Toerist hielp kerk in Thorn te redden

Afbeelding: Jeroen Kuit

Thorn - Een dure restauratie en geen geld. Dat was lange tijd de situatie rondom de half opgeknapte toren van de Thornse Michaëlkerk. Tot een vakantieganger in Limburg meehielp de restauratieklus te klaren.

De Thornse kerktoren werd in 2014 en 2015 opgeknapt. Echter, bij de laatste negen meter staakte de restaurateur het project. Simpelweg omdat het geld op was. Ofschoon de provincie en het bisdom flink geld in de tonnen kostende restauratie hadden gestopt, kwam de parochie 83.000 euro tekort. Met de pet wilde de parochianen niet meer rond in 'het witte stadje'. Uit schaamte. Ze waren al te vaak rondgegaan. Maar hoe vul je een financieel gat van tienduizenden euro’s? 'De restauratieclub is op zoek naar een reddende engel', schreef deze krant eerder.

Vakantieganger
Een zoektocht naar die reddende engel kwam in een stroomversnelling door een vakantieganger, vertelt Leo Peeters, lid van het kerkbestuur. Bij toeval treft hij in de zomer van 2016 Vincent van de Kerk, wiens naam een voorteken blijkt. Van de Kerk: "Ik was op vakantie in Limburg. Het was een snikhete dag en ik zocht verkoeling. Ik besloot de kerk in Thorn op te zoeken. Die kende ik nog uit mijn jeugd." Bij de abdijkerk treft hij de halfopgeknapte toren aan. Van de Kerk weet genoeg: hier is geldgebrek. "Ik trok de stoute schoenen aan en belde aan bij de parochie. Ik vroeg of mijn inschatting klopte. Ja, zeiden ze. Ze zochten een fondswerver voor onderhoud en restauraties van kerken. Dat ben ik al ruim twintig jaar." Zodoende werd zijn bureau Arte Quattro erbij gehaald.

Mooi toeval
Peeters: "Het was een mooi toeval. We werkten hier al lang aan met zijn allen. Nu kwam het in een versnelling. We weten dat er fondsen zijn, maar je moet ze weten te vinden. Dat is gelukt. Het was teamwerk. Daarbij kregen we een schenking en een subsidie van Maasgouw. De kerk wordt nu verbouwd. De restaurateurs zijn er zo’n dertien weken zoet mee." Van de Kerk is inmiddels gevraagd door het bisdom voor meer projecten. "In overleg met hen, werf ik nu voor tal van parochies in Limburg."